Varuhuschefen om de kapade öppettiderna: ”Vi säljer mer tjänster i dag”

Från 1 september stänger Ikea i Borlänge en timme tidigare på vardagar. Bakom åtgärden ligger ett förändrat köpbeteende. ”Vi har fått andra arbetsuppgifter”, säger varuhuschefen Jessica Öhlund.
Annons:
Annons:

Tidigare stängde Ikea-varuhuset i Borlänge 20:00, men från och med 1 september låser de dörrarna redan vid 19.

– Vi vill öka tillgängligheten för våra kunder, säger Jessica Öhlund till Market.

Sedan kan man tycka det går stick i stäv med att stänga tidigare.

– Köpbeteendet förändras. Vi säljer mer tjänster i dag och har fått andra arbetsuppgifter. Vi ska plocka varor som kunder beställt, leverera hem och hjälpa till att montera.

Jessica Öhlund säger att det handlar om att göra det enklare för kunden att handla på Ikea, oavsett om den handlar online eller offline.

– Vi ska ha så många medarbetare som vi kan i varuhuset under de tider som vi har öppet.

Mellan 19 och 20 på kvällen hade varuhuset inte så många besökare.

Därför fattade varuhusledningen beslutet om att hålla stängt då och i stället flytta de resurserna till andra tider på dagen.

– Vi har inte dragit ned timmar. De här lika många som tidigare. I stället har vi omfördelat dem för att vara fler tidigare på dagen när kunderna behöver oss.

Förändringen genomfördes förra veckan.

– Vi har inte fått några reaktioner direkt. De första två dagarna bemannade vid extra vid stängning och då var det några kunder som kom och som hade missat att vi stänger tidigare.

Ledningen i Borlänge har hämtat inspiration från systervaruhuset i Valbo utanför Gävle.

– Där har medarbetarna varit väldigt nöjda med att de slutar klockan 19 i stället för 20:00, säger Jessica Öhlund. Jag hoppas och tror att det här blir bra.

Förutom varuhusen i Borlänge och Gävle har de i Älmhult och i Haparanda kortat öppettiderna också.

– Varje varuhus ansvarar för sina öppettider baserat på vad som passar deras område. Vårt mål är att våra kunder ska uppleva oss så tillgängliga som möjligt, säger Jessica Öhlin, chef för kundmötet hos Ikea Sverige.

– Utifrån ett nationellt perspektiv har vi i dagsläget inga planerade förändringar gällande varuhusens öppettider, fortsätter hon.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...