Världens tullverk möttes i Kina: ”Vi behöver hitta ett bra sätt att arbeta”

En internationell standard för e-handelsförsändelser ska tas fram. Det är ett prioriterat område för världens tullverk. Nyligen möttes de i Kina för att börja arbetet med detta.
Text: Svante Grahn
Annons:

Världens förtullningsrutiner är i grunden utformade utifrån att varor packas i containrar och där företag är mottagare. Till sådana containrar finns standardiserade och väl fungerande rutiner för att deklarera innehållet.

Men på senare år har e-handelsförsändelser direkt till privatkunder blivit mycket vanligare och det ställer till problem för tullverken runt om i världen.

Därför kallade samarbetsorganisationen World Customs Organization till ett möte i frågan. Mötet hölls i Kina i februari i med 183 tullverk representerade, skriver ehandel.se.

– Vi behöver hitta ett bra sätt att arbeta med det här utan att strypa flödet av paket som kommer till exempelvis Sverige, säger Jesper Liedholm, presskontakt på Tullverket, för sajten.

Han bekräftar att de stora volymerna med e-handelsförsändelser är ett problem på det viset att försändelserna oftast saknar ordentlig information om innehållet. Ibland är den ofullständig, ibland saknas den helt.

– Det kan finnas varor som egentligen inte skulle komma in i landet alls, säger Liedholm.

Men det kommer att dröja tills en internationell standard finns på plats. Mycket arbete återstår fortfarande. Likaså har EU ett pågående arbete om hur rutiner för moms och tull ska se.

Samma ämne:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...