Världens grönaste flygterminal får sällskap – av en hållbar stad

De blev nyss utsedda till att ha världens grönaste flygterminal. Nästa steg är en stad som genererar mer energi än den förbrukar. Gardemoen i oljelandet Norge satsar på grönt.
Text: Svante Grahn
Annons:

En flygplats brukar man inte främst associera med miljövänlighet. Utsläpp, kemikalier och oväsen är alla exempel på miljöpåverkan från den.

Men aktörer runt den internationella storflygplatsen Gardemoen norr om Oslo vill ändra på den bilden genom att bygga en helt ny och miljövänlig stad i anslutning till flygplatsen: Oslo Airport City.

En komplett stad är det i och för sig inte, det planeras inte för några bostäder. Men väl kontor, handel, logistik, industrier, hotell, upplevelser och givetvis en mässhall och konferensanläggningar. Här ska över 40 000 människor vistas varje dag.

Man ska kort och gott kunna resa till Oslo för affärer eller rekreation – utan att besöka Oslo.

Men Oslo Airport City ska dessutom vara grön i alla möjliga bemärkelser, hållas igång med förnyelsebar energi och dessutom ge ett energiöverskott.

GRÖN SHOPPING. Oslo Airport City ska erbjuda kontor, shopping, hotell och upplevelser.

Den nya staden kommer inte att vara klar i en handvändning: 2050 är målet.

Men norrmännen ligger inte på latsidan när det gäller omställning till en grönare värld:

Oljelandet Norge har största andelen elbilar i hela världen och räknar med att det inom tio år inte kommer att säljas bilar som drivs med fossila drivmedel.

Norska regeringen har övervägt att införa säljförbud mot bilar som drivs med bensin eller diesel från 2025 men avstod – de fann det onödigt eftersom man menar att ingen kommer att efterfråga sådana fordon i framtiden.

Och på Gardemoen öppnades alltså förra året en flygterminal som blev internationellt uppmärksammad som världens grönaste. Och man räknar med att el kommer att vara den dominerande kraftkällan även för flyg inom 20 år.

Samma ämne:
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...