Foto: Fabian Björnstjerna

Världens bästa konditor käkar helst kanelbulle – eller rulltårta: ”Magiska”

En kanelbulleknarkande smålänning som älskar hösten och inte skulle klara sig utan termometer. Anders Oskarsson på Nilssons konditori & bageri i Oskarshamn har utsetts till världens bästa konditor 2017.
Text: Agneta Renmark

Den globala branschorganisationen UIBC, International Union of Bakers and Confectioners, utser varje år världens bästa konditor. I år gick titeln för första gången till Sverige.

Hur känns det?
– Helt fantastiskt. Jag har tävlat inom konditori i 20 år och det är verkligen skönt att kunna avsluta den perioden i mitt liv på det här sättet.

Hur kommer det sig att världens bästa konditor finns i just Oskarshamn?
– Haha, det är en liten, vacker stad och mitt hem. Jag bodde i Stockholm några år efter utbildningen och hade NK-bageriet som min plantskola – det sista jag gjorde var att sno med mig lite surdeg och det är samma surdeg jag fortfarande använder, den heter Sigge. När jag var 23 år och vann junior-WM i Milano fick jag jobberbjudanden ibland annat New York. I stället valde jag att köpa det här gamla anrika konditoriet och på den vägen är det.

Vad är det bästa med att vara konditor?
– Omväxlingen. Arbetet blir aldrig monotont eftersom högtider och säsonger varierar. Som konditor är man också med i alla skeden i sina kunders liv – från doptårtan och bröllopstårtan till födelsedagsfiranden och begravningar.

TOPPVAL. När världens bästa konditor själv får välja.

Våren har sina semlor och sommaren jordgubbstårta. Hur firar man hösten?
– Genom att frossa i svenska råvaror när de är som bäst och exempelvis baka äppelmazariner. Och så är det ju snart Kanelbullens dag, vilket blivit hur hypat som helst; bara här hos oss säljer vi 2 000 kanelbullar den dagen.

Om du bara får äta en enda typ av bakverk i resten av ditt liv, vad väljer du då?
– Kanelbulle – eller rulltårta. Det går inte att slå. Rymdraketen är liksom redan uppfunnen och just dessa bakverk är magiska.

Ditt bästa tips till alla oss hobbykonditorer?
– Skaffa termometer och våg. Även vi proffs måste väga alla ingredienser, tempa vätskor och följa alla angivelser för att resultatet ska bli perfekt.

Samma ämne:
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...