Foto: Foto: Shutterstock

Var tredje svensk har handlat på nätapotek: ”Leveranstiden är en otroligt viktig aspekt”

Var trejde svensk har köpt apoteksprodukter på nätet. 28 procent har dessutom klickat hem receptbelagda läkemedel. Bekvämlighet lyfts fram som ett viktigt skäl.
Text: Daniel Norman

Apotek Hjärtat har i samarbete med Novus låtit 1 000 personer svara på frågor om deras digitala hälso- och apoteksvanor. 

36 procent av de som deltog i undersökningen har handlat receptfria läkemedel eller andra apoteksprodukter på nätet. Kvinnor är flitigare i att använda nätapotek än män, 44 procent av dem har handlat från ett apotek online medan 27 procent av männen har gjort det. 

28 procent har dessutom handlat receptbelagda läkemedel på nätet. Det främsta skälet till att de gjort det är att det är enkelt och bekvämt, andra menar att de ändå skulle handla annat. 

– Samtidigt som många tycker att det är smidigt att sköta sina receptärenden online bekräftar undersökningen bilden att en stor andel fortfarande väljer att hämta ut sina läkemedel i fysisk butik, säger Annika Svedberg, chefapotekare hos Apotek Hjärtat, i en kommentar. 

Det är ändå 72 procent som anger att de inte gjort det. Tre av tio menar att de inte har det behovet, leveranstiden anges också som skäl till att man avstår. 

– Leveranstiden är en otroligt viktig aspekt när det kommer till beställningar av apoteksprodukter online, konstaterar Annika Svedberg. 

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...