Välljudet har fått en egen dag: ”Folk lyssnar på musik som aldrig förr”

I torsdags var det internationella Hi-fi-dagen – i alla fall enligt Hi-Fi Klubben som vill hylla det goda ljudet på bredare bas. ”Vi vill visa att ljud kan vara livskvalitet” säger försäljningschefen Magnus Larsson.
Text: Mikael Sydner
Annons:

Hur vill du helst ha ditt ljud? Oavsett om du njuter av en hederlig vinylplatta eller streaming via telefonen vill Hi-Fi Klubben uppmärksamma hur bra det kan låta.

Därför utsågs den 8 februari till en internationell hi-fi-dag. Tanken är att få fler aktörer engagerade och att det blir en återkommande dag.

– Andra branscher har lyckats bra med egna dagar, som till exempel Record store day. Vi vill skapa något liknande. Folk lyssnar ju på musik som aldrig förr – hemma, på resande fot, i telefonen, på vinyl, på cd. Vi upplever att intresset är stort, säger Magnus Larsson.

HYLLAR MUSIK OCH HIFI. För Magnus Larsson är musik med bra ljud både njutning och upplevelse.

Hur tog sig dagen uttryck i butikerna?
– Vi har främst visat upp vad hi-fi är. Personalen lyfte fram trevliga musikanläggningar och egen favoritmusik. Det viktiga har varit att prata ljud med våra besökare.

Vad ser du för trender inom välljud i dag?
– Vi lyssnar väldigt mycket mer på musik via lurar än för några år sedan. Många lägger därför mer pengar när de väljer sin lur. Sedan fortsätter trådlösa högtalare och multiroom-system att växa. Samtidigt är det fler som uppdaterar sina befintliga ljudprylar med till exempel trådlösa funktioner.

Hur är statusen för hemmabio-anläggningar?
– Utvecklingen är inte lika stark längre. Många skaffar alternativa lösningar som aktiva högtalare, trådlösa multiroom- system där man kan välja antal högtalare efter behov och upplevelse och sedan är ljudlimpor väldigt vanliga. Det finns så många vägar att gå i dag.

Vad har du själv med för grejer?
– Jag sitter med en Nad-förstärkare med inbyggd streaming från Bluesound och golvhögtalare från Dali.

Händer det att uppgraderingsdjävulen slår klorna i dig också?
– Haha, jo, ljud kan alltid bli lite bättre. Jag vill bli engagerad när jag lyssnar på musik och jag är jättenöjd med den utrustning jag har.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...