Foto: Foto: Shutterstock

Uppgifter: Ocado ska lyfta Ica på nätet – affären presenteras nästa år

Ica kommer allt närmare ett centralt plocklager och enligt vad Markets systertidning Icanyheter erfar kommer det att ske i samarbete med den brittiska nätmatjätten Ocado.
Text: Michael Sandsjö
Annons:

När Ica Gruppen nyligen släppte sin rapport för det tredje kvartalet var vd Per Strömberg tydlig om kedjans digitala framtid: Tidpunkten för ett centralt plocklager är snart här. 

Enligt uppgifter till Icanyheter togs ett konkret beslut i början september, där representanter för samtliga profiler stod bakom en darkstore, och efter det har kedjan sökt efter chaufförer i Stockholm som ska stärka hemleveranserbjudandet i storstadsområdena, samt logistikutvecklare inom e-handeln.

Icanyheter kan nu avslöja att ett samarbete med den brittiska nätmatjätten Ocado är nära förestående. Enligt obekräftade uppgifter ska affären presenteras i början av nästa år.

Ocado, med en kapacitet att skicka ut närmare 375 000 leveranser per vecka från det högautomatiska centrallagret utanför London, har tidigare haft siktet inställt på Skandinavien. Icanyheters nya uppgifter vill dock bolaget inte kommentera.

– Det är ingen hemlighet att vi tittar åt det hållet, men mer än så kan jag inte säga, säger Sverker Lindbo, affärsutvecklingschef på Ocado.

Även Per Strömberg är förtegen när han får frågan och vill inte ge några kommentarer.

Att en darkstore-lösning är vägen fram för matjätten visar den rundringning som Icanyheter har genomfört både bland handlare och tjänstemän inom Ica.

– Vi vet att det finns ett stort intresse från handlarna och det vore också en naturlig utveckling. Men även om vi öppnar en darkstore kommer vi fortfarande att se kombinationer av hur vi plockar varorna. Det vill säga, en blandning av centralt och lokalt plock, säger till exempel Magnus Rosén, affärschef för Ica Sveriges e-handel.

Mårten Tenne, handlare på Ica Maxi i Nyköping, är av samma uppfattning.

– En darkstore är en förutsättning för att kunna bredda butikernas e-handelserbjudande. Som det är nu börjar ju många slå i taket rent fysiskt. Det finns inga ytor för att bygga ut sin egen verksamhet, säger Mårten Tenne och fortsätter:

– På sikt tror jag att kunderna kommer att kräva ännu kortare ledtider för leveranserna än vad som är möjligt med ett centrallager. Den bästa lösningen är nog att plocka både lokalt och från en darkstore.

Patrik Persson, handlare på Ica Maxi Universitetet i Örebro, har många kunder men ingen plats, och har därför valt bort e-handel: 

– Mina kunder vill ha det, men vi klarar inte av att plocka själva. Vi har alldeles för små lagerutrymmen för det.

Samma ämne:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...