Unik rapport: Var fjärde som tappar försäljning riskerar att gå omkull

Minskad försäljning är den mest akuta frågan i coronakrisens spår för handlare inom sällanköp. För nästan var fjärde som tappar försäljning väntas detta leda till konkurs. Det visar en färsk undersökning som Market gjort bland 740 svenska retailers.
Annons:
Text: Helen Preutz
Annons:

Av de tillfrågade svarar varannan handlare inom sällanköp av minskad försäljning är den mest akuta frågan. 27 procent uppger att försäljningen rasat mellan 26 och 50 procent sedan coronavirusets utbrott. Nästan lika många, 24 procent, svarar att försäljningen minskat mellan 50 och 75 procent medan 15 procent uppger ett försäljningstapp på över 75 procent.

Vidare uppger en tiondel av handlarna inom sällanköp att försäljningen inte påverkats alls.

Den minskade försäljningen inom sällanköp får konsekvenser i form av permitteringar, stängda butiker och konkurser. Två av tre av dem som tappar försäljning uppger att de tvingas permittera personal medan hela 23 procent svarar att de tvingas till konkurs.

Bland dagligvaruhandlarna är situationen den omvända. 38 procent uppger att försäljningen skjutit i höjden mellan 20 och 49 procent. För att möt den ökade efterfrågan uppger 35 procent att de organiserat om medan 29 procent svarar att de anställt mer personal.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...