Två Coop Forum ska stängas – och det slutar inte där: ”Kan sannolikt bli fler”

På kort tid har Coop beslutat att lägga ned två stormarknader. Fler kan komma. ”Det kan sannolikt bli några fler nedläggningar, men vi etablerar också många nya butiker”, säger Tobias Rydergren, presschef hos Coop Sverige.
Text: Pontus Nyman
Annons:

Klart är att Coop Forum i Burlöv Center och Coop Forum i Norrköping stänger i juni. Orsaken är dålig lönsamhet.

– Butikerna har gått med förlust under många år, och trots att man har försökt vända trenden med marknadsföring och besparingar har det inte gått. Kundunderlaget har helt enkelt varit för lågt, säger Tobias Rydergren till Market.

Och fler butiker kan sannolikt läggas ned framöver.

– Det är naturligt att hela tiden titta över butiksbeståndet då kundernas köpbeteenden förändras. Handelsflöden flyttas och konkurrensen förändras.

Den sviktande lönsamheten kan delvis tillskrivas stora butikslokaler och en minskning av sortimentet, främst kopplat till avveckling av Coop Bygg och andra delar inom non food. 

– Vi har minskat på sortimentet, vilket har inneburit att vissa butiker fått väldigt stora lokaler sett till antalet artiklar och kundunderlag. Butiken i Burlöv har till exempel 15 000 kvadratmeter säljyta, säger Tobias Rydergren.
 

Jämförelsevis har de nya Stora Coop-butikerna ofta en säljyta på omkring 5 000 kvadratmeter.

– Vissa stormarknaders lokaler blir helt enkelt för stora och dyra sett till kundunderlaget. Både i Burlöv och i Norrköping letar vi just nu lägen till lite mindre Stora Coop-butiker eftersom det inte varit möjligt att krympa ytan i de befintliga lokalerna.

Samtidigt riktas fokus mot slimmade sortiment och bostadsnära lägen. Ökande kompletteringshandel till följd av högre andel e-handel är en orsak. Urbanisering och att färre skaffar körkort är andra.

– Om man ser det långsiktigt så kommer e-handeln främst att konkurrera med stormarknader, konstaterar Tobias Rydergren.

I dag blev det exempelvis klart att Coop etablerar en ny bostadsnära butik med 900 kvadratmeter säljyta i Alsike i expansiva Knivsta.

– Bland våra nuvarande butiker märker vi att det är den här typen av butikslägen som går bäst just nu.

Annons:

Analyser

Loading...