Två av handelns mjukvarujättar går samman: ”Vi blir en ny storspelare”

Visma Retail och Extenda går samman under ny ägare och formar en ny mjukvarujätte i svensk detaljhandel. ”Vi får ett ännu starkare erbjudande”, säger Peter Fischer, som blir vd för det nya bolaget.
Text: Kalle Östgren
Annons:

Visma Retail går samman med Extenda.

Namnet på det nya bolaget: Extenda Retail.

Strukturaffären bygger på att den amerikanska, Kalifornienbaserade investmentbolaget STG Partners köper de båda bolagen och skapar en ny konstellation.

Visma Retail är en av fem divisioner inom Visma Group och affären omfattar de mjukvarufokuserade enheterna i divisionen. Extenda har fokus på kassasystem och andra front end-lösningar, med några av Sveriges största detaljhandelskedjor på kundlistan.

Affären och samgåendet planeras att formellt klubbas igenom den 1 oktober 2018.

Det nya bolaget kommer att fortsätta samarbeta med Visma Groups eftermarknadsbolag och andra enheter, på samma sätt som Visma Retail gör i dag.

Vd för det nya bolaget Extenda Retail blir Peter Fischer, i dag divisionschef för Visma Retail.

– Det här är positivt och innebär att vi tillsammans får ett ännu starkare fokus på mjukvarudelen. Med samgåendet stärker vi allt från innovation till leverans, säger han till Market.

Extenda Retail blir en stor spelare i Sverige, särskilt på dagligvarusidan, med aktörer som Ica, Coop, Axfood och Apotek Hjärtat.

– Vi blir ännu större internationellt med kunder som H&M globalt, Norgesgruppen och Rema i Norge, Spar i Storbritannien, Coop i Ungern och franska Auchan globalt. De nya ägarna har fokus på fortsatt storsatsning på internationell expansion, tänkbart också i USA, säger Peter Fischer och tillägger:

– Nu kommer vi att koncentrera oss på att få ut de nya synergieffekterna till kunderna i detaljhandeln med helhetslösningar för hela kedjan, från lager via kassa till e-handel.

Visma Groups vd Øystein Moan kommenterar:

– Visma Retail expanderar till nya marknader och med nya ägare tror vi att bolaget får ännu bättre förutsättningar för fortsatt internationell tillväxt.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...