Foto: Pontus Edman

Topp tio – här växer handeln mest i Sverige: ”Nyetableringar och lågpris bakom”

Den fysiska detaljhandeln har det allt tuffare, men i många kommuner går affärerna strålande. Högst tillväxt förra året hade Hammarö kommun. Det visar nya siffror från HUI och Handelsrådet. ”Dagligvaruhandeln bidrar till att stärka siffrorna för många kommuner”, säger HUI:s analytiker Rickard Johansson.
Annons:
Text: Andreas Dyrberg Skog
Annons:

Här växte handeln mest

Kommunerna med störst omsättningstillväxt i detaljhandeln 2018.

  1. Hammarö    18%
  2. Mullsjö    14%
  3. Hällefors    11%
  4. Storfors    9%
  5. Laxå    9%
  6. Storuman    9%
  7. Torsby    8%
  8. Boxholm    7%
  9. Färgelanda    7%
  10. Årjäng    7%

Källa: Handeln i Sverige, HUI Research, Handelsrådet

 

Detaljhandeln i värmländska Hammarö växte med 18 procent 2018. Det visar färska siffror från HUI Research och Handelsrådets faktasamling Handeln i Sverige.

Både Ica Kvantum, Apotek Hjärtat och Kronans Apotek har öppnat nya butiker i Hammarö 2017. 2018 var alltså det första året då etableringarna fick fullt genomslag i siffrorna.

– Vi har flyttat mycket handel till Hammarö. 40 procent av våra kunder bor i Karlstad, säger Urban Svensson, handlare på Ica Kvantum Hammarö som öppnade 2017.

Butiken ligger i området Nolgård i norra Hammarö, nära kommungränsen till Karlstad. Där finns även Stora Coop, Kronans Apotek och Apotek Hjärtat. I år har även Dollarstore öppnat i området.

Urban Svensson berättar att den första tiden var tuff för butiken, men 2018 tog försäljningen fart och omsättningen steg med tio procent till 150 miljoner kronor.

– Nu genererar butiken vinst och vi investerar för att växla upp ytterligare. Vi satsar bland annat på en ny förbutik, mer egen tillverkning och en ännu bättre köttdisk, säger Urban Svensson.

Även kommunerna som ligger tvåa och trea på listan har fått nya butiker de senaste åren. I Mullsjö har Netto öppnat och i Hällefors satsade Byggmax på ett nytt byggvaruhus.

– I de kommuner, framför allt små och medelstora, som har hög tillväxt så är det främst nyetableringar av butiker som ligger bakom. I sällanköpshandeln har det de senaste åren främst handlar om lågprisbutiker, som Dollarstore, och järn och bygghandel som Byggmax och Jula, säger Rickard Johansson.

Totalt i landet hade sällanköpshandeln nolltillväxt förra året, så i många kommuner är det dagligvaror som lyfter handeln, framför allt i pendlingskommuner.

Ett exempel är Mölndal som finns med bland de tio snabbast växande medelstora kommunerna. Där har Mölndal Galleria öppnat med bland annat Systembolaget och Ica Kvantum. Dessutom har Lidl öppnat en ny butik i kommunen.

Uppsala sticker också ut och är den storstad som har näst högst tillväxt, tack vare dagligvaruhandeln.

– Uppsala växer tack vare en snabbt ökande befolkning, säger Rickard Johansson.

Flera gränshandelskommuner har också fin tillväxt i handeln. Den kommun där dagligvaruhandeln växer mest är Haparanda, vid gränsen mot Finland.

– Gränshandeln fortsätter att växa och i Haparanda är det tobaken som lockar kunder. Det är tydligt att det är dagligvaror som driver tillväxten i gränshandeln medan sällanköpshandeln tycks ha stannat av något, säger Rickard Johansson.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...