Foto: Bilden är ett montage

Top-Toys vd efter att kedjan gått omkull: Vårt arbete har inte varit tillräckligt

För sen in i digitaliseringen och ett ändrat sätt att leka. Det är två huvudförklaringar till att Top-Toy tvingas i konkurs, menar vd Per Sigvardsson. ”Vi har arbetat extremt intensivt, men tyvärr har det inte varit tillräckligt”.
Text: Pontus Edman
Annons:

Med drygt två miljarder danska kronor i förlust, och en julförsäljning som inte nådde upp till förväntningarna, försatte ledningen för Top-Toy i går bolaget i konkurs.

Den svenske vd:n Per Sigvardsson, som tillträdde tjänsten för exakt ett år sedan, ser flera faktorer till nederlaget.

– Övergången från analogt till digitalt startade för över tio år sedan, men vi borde ha startat denna process långt tidigare. Vi har under året gjort enorma insatser, men tyvärr var det för sent, säger Per Sigvardsson till Market.

Anser du att ni har missbedömt vad marknaden ville ha?

– Nej, det gör jag inte. Men huvudproblemet är att barnen inte leker med leksaker lika länge som tidigare. Då köpte man leksaker till barnen ända upp till barnen var 11-12 år, i dag är den åldern 6-8 år.

Och det är de kraftigt minskade volymerna de senaste åren som har fällt kedjan, som fram till räkenskapsåret 2015/2016 var lönsam.

– Därefter har vi varit olönsamma på grund av vikande volymer.

Hade du som vd kunnat göra något annorlunda?

– Jag, tillsammans med managementteamet, har arbetat extremt intensivt för att ändra den negativa trenden och från tid till annan har vi sett positiva effekter, men tyvärr inte tillräckligt. Men den insikt jag har i dag kan jag inte säga att jag kunde ha gjort något annorlunda.

Men du visste vad det var du klev på för ett år sedan?

– Ja, Jag var helt klar över utmaningarna och situationen som Top-Toy befann sig i.

Den svaga julförsäljningen blev spiken i kistan, men hur svag den faktiskt var vill Per Sigvardsson inte gå in på.

– Men vi klarade inte den budget vi hade satt upp.

Top-Toys totalt 226 BR-butiker och 72 Toys R Us-enheter (varav 62 BR och 23 Toys R Us i Sverige) kommer med största sannolikhet att stänga. Men först ska innevarande varulager säljas ut.

– Därefter får processen avgöra vad som händer.

Finns det intressenter att ta över varumärkena?

– Vi äger bara BR, inte Toys R Us. Vi får avvakta processen och se vad som händer.

Och vad händer för dig?

– Jag kommer att vara tillgänglig för konkursförvaltaren så länge det behövs, sedan blir det lite ledigt, säger Per Sigvardsson.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...