Tolv grymma podcasts – här är redaktionens bästa tips

En bra podcast på resan, på löprundan, i soffan eller medan du fixar middagen. Markets redaktion tipsar om några favoriter för dig som gillar att lyssna.
Text: Mikael Sydner
Annons:

USApodden

För alla som är det minsta intresserade av amerikansk politik och dess påverkan på världen är USApodden ett måste. Här diskuteras, analyseras och dissikeras allt, verkligen allt, från kommande primärval till senaste nytt i cirkusen runt Donald Trump. Kunniga utrikeskorrar, författare och experter gästar programmet som leds av proffsiga Sara Stenholm Pihl och Ekots utrikeschef Ginna Lindberg. Allt varvat med skön humor och känslan av att lära sig något samtidigt som man blir underhållen och bara vill ha mer.
Agneta Renmark

Värvet

Långa bra intervjuer där personer verkligen får komma till tals och där samtalet får ta tid. Spännande bredd när det gäller intervjupersoner, så det ger även nya insikter från personer man knappt hört talas om. Vågar även ta in kontroversiella personer, vilket är en styrka. En podcast när den är som bäst.
Lars Welin

Historia Nu

Utmärkta Vetenskapsradion Historia har dominerat länge, men nu har journalisten och poddaren Urban Lindstedt, som bland annat driver E-handelstrender, låtit sitt historieintresse blomma ut. Tillsammans med journalisten och förläggaren Erik Osvalds – som var med och grundade bokförlaget Historiska Media med tidningarna Populär Historia och Allt om historia – har dragit igång podden Historia Nu. Här kan du bland mycket annat fördjupa dig i ”Resandets historia – från forntid till Ryanair”, ”Klimatförändringar som förändrat historien” eller ”Gustav Vasas känsla för propaganda”.
Kalle Östgren

Edward Bloms smörgåsbord

Gourmet-profilen talar om allt mellan himmel och jord, med utgångspunkt i mat och måltider. Det blir traditioner, etikettsregler, mathistoria och allt annat i en härlig blandning. Allt kryddat med Edward Bloms speciella karaktär – och något gott i glaset. Underbar avkoppling och matinspiration.
Lars Welin

P3 Historia

Historia var ett favoritämne i skolan. P3 Historia är lite som en historielektion, fast i modernt format. På 30-60 min får jag lära mig mer, eller nytt, om historiska personer och händelser, berättat på ett spännande sätt. Allt från kända och okända kungligheter till Marie Curie. När ett avsnitt är slut längtar jag redan efter att de ska släppa nästa.
Daniel Norman

Februaripodden

Den psykomarxistiska könshumoressä-podden Februaripodden har uppnått kultstatus trots att den bara består av tretton avsnitt och är tillsynes nedlagd. Här avhandlar komikerna Ola Söderholm och Jonathan Unge ämnen som fördelarna med ett Oidipuskomplex, onaniskräck, orgasmfrekvensen i Östtyskland och inte minst impotens. Det blir ganska mycket om impotens och det är inte för intet som podden kallas för ”impotens-podden”.
Andreas Heneborn

This American Life

I varje avsnitt presenterar programledaren Ira Glass ett antal reportage och berättelser från dagens USA under ett tema, till exempel ”Tillbaka till barndomen”, ”Brottscenen” eller ”Murar”. Brett anslag alltså, men alltid personligt och engagerande.
Gustaf Olsson

Risk

Podd där människor som berättar något de aldrig trodde att de skulle våga berätta. Ofta inför publik. Professionella berättare, komiker och vanliga amerikaner berättar om något roligt, pinsamt, dråpligt, otäckt eller hemskt som har hänt dem själva. Varje avsnitt innehåller åtminstone en historia som kommer få folk runt omkring dig att undra vad stollen i lurar garvar åt.
Gustaf Olsson

Hockey central @ Noon

Slipat hockeysnack när det är som bäst från kanadensiska Sportsnet. Kunniga profiler med förflutet som spelare och general managers hissar och dissar det senaste inom NHL. Energitätt och underhållande med äkta engagemang. Sitter som ett slagskott i bortre krysset på pendeltågsresan varje morgon.
Mikael Sydner

Serial (säsong ett)

Innan The Jinx, Making a Murderer, The Staircase och The Keepers fanns true crime-podcasten Serial. Journalisten Sarah Koenig tar upp fallet med Hae Min Lee, en 18-årig student som mördas i Baltimore 1999. Lees före detta pojkvän, Adnan Sayed, döms till livstids fängelse för mordet, men är han skyldig? Det finns fortfarande många frågetecken kring fallet och i tio timslånga avsnitt gör Koenig allt för att komma närmare sanningen.
Andreas Heneborn

S-town

En dokumentärfilm för öronen. Den grävande journalisten Brian Reed blir kontaktad av en minst sagt originell karaktär som vill att han ska undersöka ett mord. Men i stället dör någon annan. S-town tar dig med på en sju timmar lång resa där du lär känna mysteriet John B. Macklemore och varför han hatar Woodstock, Alabama och människorna som bor där. Det är en berättelse om förlust, vänskap och ensamhet men även jakten på en försvunnen skatt och konsten att laga antika klockor.
Fanny Hällegårdh

Criminal

En riktigt skarp true crime-podd om människor som har gjort fel, blivit felaktigt behandlade eller hamnat någonstans mittemellan stolarna. Avsnitten har gedigen journalistisk research, de är totalt fängslande och håller samtidigt en rapp berättartakt. Programledaren har det passande namnet Phoebe Judge, och hur hemska brotten än är berättas de med den varsamma inramningen av hennes lugnande röst.
Fanny Hällegårdh

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...