Tiggeriet sänker butikernas försäljning: ”Vi kan inte acceptera situationen”

Tiggeriet är en börda för handeln. Det uppger en klar majoritet av de svarande i Markets stora enkät. ”Vi påverkas klart negativt. Vi förlorar kunder och försäljning”, säger Jonas Rosberg, handlare på Ica Supermarket i Skanör.
Text: Andreas Dyrberg Skog
Annons:

Personer som tigger har blivit ett vanligt inslag vid butiker och köpcentrum. I Markets undersökning svarar sex av tio bland de som har sin arbetsplats i butik att tiggeriet påverkar verksamheten. I dagligvaruhandeln är motsvarande siffra ännu högre – nära åtta av tio.

Och effekterna är övervägande negativa, enligt enkätsvaren. Bara en bråkdel ser några positiva aspekter av tiggeriet.

– Tiggarna är oftast passiva, men de sitter på olämpliga ställen, som vid vår entré och bredvid uttagsautomaten. De gör kunderna obekväma och det får vi höra dagligdags. Vi är ledsna för situationen som tiggarna befinner sig i, men vi kan inte acceptera tiggeri i vår butik, säger Jonas Rosberg.

Jonas Thunstrand är ny butikschef på Hemköp City i Falun sedan i januari. Det sitter ständigt personer som tigger vid butiken, men situationen är lugnare än vad han upplevt i tidigare butiker.

– Jag har varit med om att tiggare har förföljt kunder i butiken. I min förra butik, i Hedemora, tvingades jag gå ut och sära på dem när de började slåss om vem som hade rätt att tigga utanför butiken, säger Jonas Thunstrand.

En stor majoritet i Markets undersökning är positiva till att införa ett tiggeriförbud. Även Svensk Handel är för ett förbud.

– Tiggeriet leder till svåra situationer för butiksinnehavarna. Tiggarna är ibland passiva, men i och med att färre i dag är villiga att skänka pengar så har de blivit mer desperata. Det gör att det blir vanligare att de ofredar kunder och förföljer dem i butiken. Det händer också att de använder butikstoaletten som badrum och tvättstuga och det förekommer svinn och stölder som kan kopplas till tiggeriet, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Annons:

Analyser

Loading...