Foto: Jamin Pirnia

The Body Shop går med förlust – och bantar butiksnätet: ”Enligt plan”

Lägre omsättning, butiksstängningar och minusresultat. Trots det försäkrar vd Kay Berg att kosmetikkedjan The Body Shop är på rätt väg. ”Allt går enligt plan och förändringarna kommer att ge frukt”, säger han till Market.
Annons:
Text: Helen Preutz
Annons:

I bokslutet för 2018 framgår det att kedjans svenska verksamhet gick med förlust i fjol.

Rörelseresultatet landade på minus 275000 kronor, vilket kan jämföras med vinsten på 9,4 miljoner kronor året före.

Samtidigt minskade omsättningen till 245,6 miljoner kronor från 253,2 miljoner kronor året före.

På grund av bristande lönsamhet stängdes fem butiker, däribland Signalfabriken i Sundbyberg och Hornstull på Södermalm i Stockholm. Samtidigt ökade försäljningen i jämförbara butiker med 0,4 procent.

Enligt Kay Berg var butiksstängningarna helt enligt plan.

– Vi ser över vår portfolio hela tiden. När trafiken minskar i vissa shoppingcentrum blir det ganska naturligt att vi stänger butiker.

Det negativa resultatet ser han som en konsekvens av de förändringar som ingår i bolagets treårsplan fram till år 2023.

Sedan två år tillbaka ingår kedjan i den brasilianska Naturakoncernen och i fjol rekryterades Kay Berg från Adidas där han arbetat med där han arbetat med utveckling inom retail, franchise och omni.

– Min intention är att fortsätta stärka verksamheten inom butiksledet genom ytterligare förbättringar inom köpupplevelse, butiksdrift samt produkterbjudande, sade han då.

I dag säger Kay Berg att ägarbytet innebär att kedjans syn på tillväxt förändrats.

– Tidigare hade vi lite mer top-linefokus, nu har vi ett lite mer förnuftigt och mera långsiktigt tänkande.  Det har satts en global plan och Natura stöder oss så länge vi gör rätt saker för att vi ska kunna bli bättre och starkare i framtiden.

Samtidigt planeras ytterligare butiksstängningar.

– Det kommer att bli ett par i Sverige i år och 2-3 nästa år. Men om vi ser fram till 2023 kommer det att bli en nettoökning, säger Kay Berg.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...