Foto: Pontus Edman

Svensk Handel: ”Vi kan inte ha 290 olika lösningar kring tiggeri”

Svensk Handel fortsätter att kräva en enhetlig nationell lagstiftning kring tiggeri – men det måste inte vara ett förbud. ”Det är rimligt att man som handlare vet vilket regelverk som gäller. Vi kan inte ha 290 olika”, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.
Annons:
Text: Marie Hillblom
Annons:

Förbud och begränsningar av tiggeri diskuteras just nu i många svenska kommuner. Eskilstuna, Katrineholm, Sölvesborg och Vellinge är kommuner som redan infört förbud eller begränsningar och ytterligare tio kommuner har planer på liknande åtgärder.

Förbuden och begränsningarna av tiggeri har skett genom ändringar i den lokala ordningsstadgan.

Svensk Handel har tidigare i debatten varit tydliga med att ett nationellt tiggeriförbud borde införas.

– Om man har samhällsutmaningar bör man göra något åt det på en enhetlig nationell nivå. 290 olika lösningar är inte rätt väg att gå, säger Mats Hedenström.

Market har pratat med handeln i kommuner där förbud eller begränsningar mot tiggeri införts och bilden som ges är att det inte påverkat handeln. Den lokala handeln anser inte heller att man varit drivande i frågan om förbud eller begränsningar av tiggeri.

– Jag tror att det är för tidigt att bedöma effekterna av förbud och begränsningar för handeln. Men vi vet att tiggeriet handlar om människor som far illa, säger Mats Hedenström.

Kräver Svensk Handel fortfarande ett nationellt tiggeriförbud?
– Vilket sätt man väljer överlåter vi till politikerna att besluta. Men vi efterlyser att man agerar nationellt. Det är rimligt att man som handlare vet vilket nationellt regelverk som gäller, inte att det finns 290 olika, säger Mats Hedenström.

Betyder det här att Svensk Handel backar från kravet på ett nationellt tiggeriförbud?
– Vi backar inte och vi har inte ändrat linje. Men vi vinner inget på att polarisera frågan. Politikerna måste våga ta i och orka prata om frågan, och vi vill göra det lätt att ta i den. Vi vill underlätta för Sveriges handlare, säger Mats Hedenström.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...