Svensk Handel sågar regeringens förslag

Svensk Handel riktar kritik mot regeringens förslag till kemikalieskatt. ”Ett hafsverk”, konstaterar vd Karin Johansson.
Text: Mikael Sydner

Marginell miljönytta, färre jobb och snedvriden konkurrens blir några av effekterna om regeringens förslag till kemikalieskatt genomförs.

Det skriver Svensk Handel i sitt remissyttrande till Finansdepartementet.

– Regeringens förslag är ett hafsverk och kommer inte till rätta med problemet med farliga kemikalier. I stället får skatten en lång rad negativa effekter. Förslaget borde dras tillbaka och det vore bättre att arbeta för en harmoniserad reglering på EU-nivå, säger Karin Johansson, vd för Svensk Handel.

Eftersom skatten införs ensidigt i Sverige i stället för på EU-nivå drabbas svenska företag av en konkurrensnackdel jämfört med andra länder, konstaterar Svensk Handel och menar också att skatten drabbar elektronikhandeln:

”En redan utsatt bransch med hård konkurrens och pressad lönsamhet där flera stora kedjor gått i konkurs de senaste åren, och riskerar där att slå mot 500-1000 jobb”, skriver Svensk Handel.

En annan farhåga är att skatten kan komma att kraftigt öka den utländska e-handelns andel av försäljningen när en permanent prisskillnad gentemot Sverige införs.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...