Foto: Foto: Pontus Nyman

Svensk Handel: ”Polisen måste få mer resurser och lägga dem på rätt åtgärder”

Väktare, försämrade öppettider och stängda butiker. Brottsligheten tvingar handeln till drastiska åtgärder. ”Hot, våld och trakasserier är vardag i vissa områden”, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.
Annons:
Text: Andreas Dyrberg Skog
Annons:

Den senaste tiden har flera livsmedelsbutiker drabbats av allvarlig brottslighet och i flera fall vidtagit långtgående åtgärder:

  • I Husby i nordvästra Stockholm har handlarna länge protesterat och krävt att brottsligheten ska tas på allvar. I förra veckan tvingades butiken Orient Livs stänga
  • I Bergsjön överfölls och misshandlades en ordningsvakt svårt när han eskorterade personalen från Ica Supermarket Bergsjön till parkeringen. Efter överfallet förbjöd Arbetsmiljöverket ordningsvakter att jobba på platsen.
  • I Uddevalla har personalen på Willys drabbats hårt av hot och en väktare har misshandlats av ett ungdomsgäng. Nu har Willys satt in både civila och uniformerade väktare, utökat larmmöjligheterna och genomfört extra säkerhetsutbildning.
  • I Trollhättan har Ica Supermarket Sylte tvingats dra ner öppettiderna på grund av oro i området och hot mot personalen. Bland annat har butikens väktare fått sin bil bränd, personalen har hotats med kniv och smällare har exploderat i entrén.

 Per Geijer känner igen scenarierna från sina kontakter med butiker och säkerhetsansvariga.

– Jag hör allt fler vittnesmål om vad som tidigare betraktats som extrema förhållanden, men som nu har blivit vardag i vissa områden. Trakasserier, hot och våld förekom tidigare främst i samband med rån eller stölder, men är nu ständigt närvarande.

Butiker vidtar drastiska åtgärder som att reducera öppettiderna eller till och med stänga. Har vi nått en kritisk punkt?
– Det är svårt att inte närma sig den slutsatsen. Det är fler än ni och jag som har reagerat på den här utvecklingen.

En stor orsak till den svåra situationen för butiker i många områden är förändringarna inom polisen, enligt Per Geijer.

– Förmågan att hantera ordningsstörningar på till exempel handelsplatser har reducerats och de här individerna har fått fritt spelrum. Polisen måste få mer resurser och lägga resurserna på rätt åtgärder. Vi vill att polisen ska vara synlig, arbeta brottsförebyggande och ta de så kallade mängdbrotten på allvar.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...