Svensk Handel kräver att regeringen agerar kraftfullt mot ”kinesisk gräddfil”

Tack vare FN:s paketsubventioner är fraktkostnaderna för svenska e-handlare nästan dubbelt så höga jämfört med sina kinesiska konkurrenters. Det visar ny rapport. Nu hoppas Svensk Handel att det kritiserade systemet ska ändras redan till hösten.
Text: Daniel Norman
Annons:

– Trots att Kina är världens mest konkurrenskraftiga e-handelsnation så får de kraftiga subventioner. De rankas i samma liga som Kuba och Gabon, säger Svensk Handels vd Karin Johansson.

För paket som väger mellan 1,5 till två kilo är frakten i genomsnitt 57 procent lägre än för de kinesiska handlarna, det visar en rapport från Copenhagen Economics.

För lättare varor som mobilladdare, vissa leksaker, usb-sticka eller fotopapper är skillnaden ännu större.

– Konkurrensen inom e-handeln är stentuff och marginalerna lövtunna. Vi vill värna svenska jobb och företag har inte råd att ge kinesiska e-handlare en gräddfil, säger Karin Johansson.

Bakgrunden är att FN:s postorgan, Universal Postal Union, subventionerar frakten för kinesiska e-handlare. Subventionen var tänkt att hjälpa vissa länder i sin utveckling. För Kinas del har den spelat ut sin roll menar Svensk Handel.

Nu hoppas organisationen att en ändring kommer till stånd när Universal Postal Union samlas till extrakongress i Genève 24–25 september.

– Svenska e-handlare utsätts dagligen för snedvriden konkurrens som är helt oacceptabel. Vi förväntar oss därför att den svenska regeringen agerar kraftfullt för att stoppa paketsubventionerna. Om inte systemet kan reformeras där behöver vi hitta lösningar för att reglera detta på nationell nivå, säger Karin Johansson.

Flera länder har reagerat på systemet, däribland USA som hotat att lämna FN:s postorgan om en förändring inte kommer till stånd.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...