Svensk Handel: ”Budgetkrisen kan vara positiv”

Budgetkrisen kan resultera i att konsumenterna håller hårdare i plånboken. "Samtidigt kan vi få en ny situation med en regering som samarbetar högerut. Det kan vara positivt för våra medlemsföretag", säger Jonas Arnberg, chefsekonom på Svensk Handel.
Text: Daniel Norman

Sverigedemokraterna hotar att rösta på Alliansens budgetförslag vilket skulle göra att regeringens budget faller.

– Det kan resultera i en oro bland konsumenterna vilket gör att de håller hårdare i plånboken. Vi har redan under hösten sett att hushållens optimism sjunkit, säger Jonas Arnberg.

Han konstaterar att många, framför allt företag, vill ha klara spelregler för att veta om de ska tordas investera.

Men det finns två sidor av myntet. Samtidigt kan den planerade höjningen av arbetsgivaravgiften för unga utebli om regeringen tvingas till förhandlingar. 

– Det är positivt för företagen och det är positivt för alla unga som jobbar i handeln och som vill börja göra det. Oavsett analysen om hur många jobb det har gett har åtgärden inneburit en sänkt kostnad för företagen vilket har varit välkommet i dessa tider när många får kämpa med lönsamheten, säger Jonas Arnberg. 

Om det blir en regeringskris, vilket alternativ tycker du vore bäst för handeln?
– Vi vill ha en regering som styr med tydlighet. Självklart vill vi ha en regering som ser den potential som finns i handeln att skapa jobb för unga och som inte straffar oss för det, säger Jonas Arnberg.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...