Svår att gömma: Här letar en känslig nos fram svindyr tryffel

En upplevelsepark som blandar det bästa från Italiens matkultur med minigolf, tryffeljakt och levande djur. Jodå, på Fico Eataly World kan allt hända.
Text: Agneta Renmark
Annons:

På Fico Eataly World– Eatalys ambitiösa satsning på mat- och måltidsupplevelser i Bologna – ryms hela Italiens stolta mattradition och matproduktion på 100 000 kvadratmeter. Här finns allt från livs levande grisar och kor till produktion av pasta, ost, skinka och glass.

Här finns även en odling av tryffel. Eller nåja – nästan.

– Vi har byggt upp en miljö som pedagogiskt visar hur de naturliga förutsättningarna ser ut, så att man lär sig var det är idé att leta efter tryffel, säger Matteo Foschini, en av flera guider som visar besökarna runt i den enorma upplevelseparken, där alla smaker, dofter och intryck kan få även den mest matintresserade att bli alldeles stum.

MATUPPLEVELSER. ”Nöjesparken” Eataly World i Bologna.

För att odla tryffel är än så länge inte möjligt. Den som knäcker den koden lär bli rik, med tanke på att priset för färsk tryffel ligger på motsvarande runt 50 000 svenska kronor.

Hugade besökare kan dock få prova att gömma en tryffel i jorden och sedan se hur snabbt en tränad så kallad tryffelhund kan leta upp den.

– För ett tag sedan hade vi en kinesisk familj här, vars yngste son var oerhört skeptisk. Han ville ha flera tryfflar och grävde ned dem så djupt han bara kunde, jag skulle tro att han var på god väg att gräva sig ned hela vägen till Kina, säger Matteo Foschini och skrattar.

När hunden släpptes lös tog det ändå bara sekunder att få fram tryfflarna.

– Pappan i familjen blev så imponerad att han köpte upp hela vårt förråd av tryffel på stående fot.

Vore det inte bättre att han hade köpt hunden?
– Haha, jo, men den är inte till salu.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...