Svag julförsäljning sänkte Top-Toy – nu tvingas leksaksjätten i konkurs

Trots stora ansträngningar misslyckades rekonstruktionen av leksaksjätten och bolaget begärs nu i konkurs. ”Vi kan inte fortsätta rekonstruktionen på grund av dålig julförsäljning”, säger vd Per Sigvardsson i en kommentar.
Annons:
Text: Lars Welin
Annons:

Sedan den 30 november har rekonstruktionen av Top-Toy pågått och precis före jul, 21 december, blev överenskommelsen klar med fordringsägarna. Men en svag julförsäljning tvingar ledning och styrelse att försätta bolaget i konkurs.

– Vi har arbetat dygnet runt för att skapa förutsättningar för en rekonstruktion av Top-Toy, men tyvärr var vi tvungna att inse att vi inte kunde fortsätta på grund av en dålig julförsäljning, säger Per Sigvardsson i en kommentar.

Bolaget tas nu över av konkursförvaltare som kommer att sälja av så många tillgångar som möjligt.

– Vi inleder i dag diskussioner med fordringsägarna kring hanteringen av konkursboet. Några butiker kommer trots allt att fortsätta hålla öppet för varubyten månaden ut, säger advokat Søren Aamann Jensen som är en av konkursförvaltarna.

Bakgrunden till bolagets problem är ökad digitalisering, tuffare konkurrens och ändrade lekvanor bland barn.

Enligt uppgifter till den danska tidningen Børsen var kedjornas julförsäljning ”långt ifrån budgetarna” och därför valde styrelsen att ge upp. Tidningen uppger också att bankerna har panter i bolaget vilket gör att det främst är leverantörer som kommer att förlora på konkursen när de inte får betalt för de varor som de levererat inför jul.

Senaste räkenskapsåret redovisade bolaget en rörelseförlust på 149 miljoner danska kronor och den totala förlusten uppgick till drygt två miljarder danska kronor på grund av nedskrivningar av goodwill.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...