Foto: Shutterstock

Storbråk i USA om ny lag som förbjuder kontantlösa butiker – Amazon hotar med bojkott

Det har blåst upp en rejäl turbulens kring en ny lag i USA mot kontantlösa butiker. Philadelphia blir först ut att anta regelverket – under protester från Amazon, som hotar med skrotade etableringar.
Text: Kalle Östgren
Annons:

Nyligen blev Philadelphia den första större staden i USA att anta den omstridda lag som kräver att butiker tar emot kontanter.

Lagen, som innebär ett vitesföreläggande för butiker som vägrar ta emot kontanta betalningar, träder i kraft här den 1 juli i år, skriver Chain Store Age.

Argumentet mot kontantlösa system är främst att de diskriminerar låginkomsttagare som inte har egna betal- eller kreditkort.

Regelverket möts av kraftiga protester från bland andra Amazon, som nu meddelat stadsfullmäktige i Philadelphia att företaget kommer att dra tillbaka planen att etablera en Amazon Go om beslutet kvarstår.

– Jag tycker helt enkelt att det är orättvist att jag kan gå in till ett kafé mitt emot kommunhuset och att jag, som har ett kort, kan köpa en kopp kaffe medan personen bakom mig som vill betala kontant i USA:s valuta inte kan göra det, säger fullmäktigemedlemmen Bill Greenlee till New York Times.

Samma ämne:
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...