Foto: Shutterstock

Stor misstro i branschen – hälften av butikerna tror att konkurrenterna fuskar

Misstron är stor inom handeln inför Black Friday. Nästan varannan butik tror att konkurrenterna fuskar med rean, det visar en undersökning från Prisjakt.
Annons:
Text: Daniel Norman
Annons:

– Flera butiker har blivit varnade av Konsumentverket för att ha kommunicerat felaktiga reapriser. Det förvånar mig inte att butiksrepresentanter misstänker fusk i branschen. Samtidigt ska man veta att butiker i vissa fall använder automatiserade robotar som gör prisjusteringar utifrån vad konkurrenterna har för priser. Det är därför inte alltid medvetet fusk, säger Carl Vult von Steyern, Sverigechef för Prisjakt.

Enligt en undersökning som analysföretaget Opinion AS genomfört på uppdrag av Prisjakt så misstänker 48 procent av de 95 tillfrågade butiksrepresentanterna att konkurrenterna fuskar med rean.

Carl Vult von Steyern menar att det är svårt för konsument att avgöra om en produkt verkligen prissänkts eller inte.

– Problematiken med reor som jämförs mot ordinarie eller rekommenderat pris är att det knappt är möjligt att sätta ett sådant pris. Dagens digitala handel är snabbrörlig, miljontals priser ändras varje dag, vilket gör att det blir otydligt både för butiker och konsumenter vad som gäller. Jag hade velat se en uppdatering av regelverket för vad en rea är och hur priserna ska kommuniceras, säger han.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...