Foto: Shutterstock

Stor besvikelse i modehandeln: ”Möjligen spelar Black Friday in”

Trots svaga jämförelsesiffror sjönk försäljningen inom modehandeln i oktober. ”Överraskade mig”, säger branschordförande Mikael Sandström.
Text: Daniel Norman
Annons:

Efter tappet i september stack Mikael Sandström, ordförande för Svensk Handel Stil, ut hakan och menade att oktober skulle bli en plusmånad eftersom fjolårets siffror var mycket svaga.

När vi nu har facit kan vi se att försäljningen av kläder, i fysiska butiker och deras e-handel mätt i jämförbara enheter och i löpande priser, sjönk med 3,7 procent.

Skoförsäljningen sjönk med 6,6 procent.

– Utvecklingen i september var svag och jämförelsemånaden oktober förra året visade på en minskning på 5,6 procent för klädförsäljningen och hela 9,6 procent för skor vilket borde gett en bättre utveckling, säger Mikael Sandström.

Han lyfter fram vädret som en förklaring med sommartemperaturer ända in i oktober.

–  Ökad e-handel med hårdare internationell konkurrens är en annan förklaring. Möjligen spelar också Black Friday med dess förväntningar på lägre priser in, säger Mikael Sandström och påpekar att om man bara mätt försäljningen i fysiska butiker hade tappet varit ytterligare en till två procent.

Hittills i år har försäljningen inom klädfackhandeln sjunkit med 2,6 procent och försäljningen av skor med lika mycket.

Samma ämne:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...