Foto: Shutterstock

Stekheta smaktips för sommaren: ”Det finns ingenting man inte kan grilla”

Från markiser till mat. Michael Sigurdson i Onsala driver Zigges BBQ med egna kryddblandningar och grillevent på menyn, och vet att långsamt alltid är bäst.
Text: Agneta Renmark
Annons:

Varför lämnade du markisbranschen?
– Jag blev sjukskriven efter en operation och fick tid att tänka vad jag ville göra mitt liv. Nu är jag tjänstledig från jobbet som försäljningschef på ett markisföretag för att jobba heltid med det jag älskar mest: mat, människor och möten.

Vad är grejen med att grilla på ditt vis?
– Traditionell grillning är att köra en skiva dyrt kött tio minuter på het grill. Jag gör tvärtom och köper ett stort köttstycke men mycket fibrer och senor och som närmar sig bäst-före-datum, lägger det på en keramisk grill eldad med kol och kör i låg temperatur i upp till 24 timmar. Jag använder indirekt grillning och lägger köttet vid sidan av själva glöden. På så vis får man in väldigt mycket smak i köttet och den färdiga produkten är lika mör som en oxfilé.

SKYNDAR LÅNGSAMT. Michael Sigurdson anser att grillning ska få ta tid.

Och vad är grejen med dina kryddblandningar?
– Jag sätter ihop färdiga kryddblandningar som underlättar för folk som har lite tid i vardagen men vill grilla gott och med hög kvalitet. Sortimentet består av ett 20-tal olika kryddblandningar där merparten är sockerfria och helt utan tillsatser och ska klappas in i det som ska grillas. Det ger betydligt bättre smak och går in bättre i köttet än när man marinerar med olja och soja och sådant. Det finns många myter i grillvärlden – det här med marinad är en av dem.

Vilket är det vanligaste misstaget folk gör vid grillen?
– Att man använder för mycket bränsle och slänger på en halv säck grillkol. Resultatet blir att grillen blir för varm och köttet bränt. Sedan ska man sätta på locket – meningen är ju att värmen ska cirkulera i grillen. Och så ska man aldrig någonsin använda tändvätska!

Ditt hetaste grilltips för sommaren?
– Utgå från riktigt bra och gärna närproducerade råvaror i stora bitar istället för i skivor, som exempelvis en hel karré och låt det hela ta tid.

Vad kan man absolut inte lägga på grillen?
– Det finns ingenting man inte kan grilla. Min äldsta dotter är vegan så just nu håller jag på att experimentera rätt mycket med grönsaker. Häromdagen grillade jag skivor av vattenmelon penslade med honung och resultatet blev koncentrerat sött och helt magiskt!

Samma ämne:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...