Foto: Pressbild

Stekhet gränshandel kyldes av i fjol

Den skenande gränshandeln slog av på takten i fjol. Försäljningen i köpcentrumen i Nordby, Charlottenberg och Töckfors backade. Det visar färska siffror från Olav Thongruppen.
Text: Helena Tell
Annons:

Gränshandeln har ångat på i flera år – men i fjol backade försäljningen i Olav Thongruppens svenska köpcentrum i Nordby, Charlottenberg och Töcksfors.

Den totala omsättningen för de tre köpcentrumen landade på 6,4 miljader kronor, en minskning med 78 miljoner kronor.

– Gränshandeln i våra svenska köpcentrum har varit något mindre under 2013 än under 2012. Framför allt har utvecklingen under de senaste sex månaderna varit sämre. En svag växelkurs har uppenbarligen varit avgörande för utvecklingen, skriver Olav Thongruppen i en kommentar.

Även decemberförsäljningen gick trögt. Omsättningen minskade med 6,9 procent jämfört med samma månad 2012.

Matbutikerna Nordby Supermarket och Maximat i Nordby siktade på att spräcka omsättningsvallen en miljard kronor 2013. En satsning som inte höll.

Nordby Supermarket omsatte 874 miljoner kronor (801) och Maximat i Nordby omsatte 864 miljoner kronor (957) under 2013. Tillsammans omsatte det båda butikerna 1 738 miljoner kronor, en minskning med 20 miljoner kronor jämfört med året innan.

– Det är den varma sommaren som ligger bakom omsättningstappet. Totalt sett är vi nöjda med utfallet för 2013, säger Göran Lundgren, driftschef på Grensemat som äger de båda butikerna, till Icanyheter.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...