Stark framtidstro bland handelns småföretagare – även om den sjunker något

Fem av tio småföretagare inom handeln räknar med att deras försäljning kommer att öka. Det är något färre jämfört med i våras men ändå en tredjeplats av totalt 15 på listan över de mest optimistiska branscherna. Det visar Vismas Affärsbarometer.
Annons:
Text: Mikael Sydner
Annons:

Landets mest optimistiska småföretagare är verksamma inom IT och Telekom. Där tror hela 67 procent på ökad försäljning.

Inom skola och utbildning tror 57 procent på en ökad försäljning medan det i handeln är 54 procent.

Mer pessimistiskt är det inom branscherna redovisning och revision, affärs- och organisationsutveckling samt hotell och restaurang som återfinns på listans tre bottenplaceringar.

Handeln på tredje plats

Rankning av branscher när det gäller förväntan på ökad försäljning det kommande halvåret, topp tio.

1. IT/telekom: 67%
2. Skola/utbildning: 57%
3. Handel: 54%
4. Vård/omsorg: 53%
5. Reklam/PR: 51%
6. Fastighet: 46%
7. Bygg: 45%
8. El/värme: 42%
9. Verkstad/industri: 42%
10. Transport/åkeri: 42%

Källa: Vismas Affärsbarometer

Sammantaget tror hälften av alla småföretagare i Sverige, 46 procent, på en ökad försäljning under kommande sex månader. Den positiva trenden håller i sig och för fjärde undersökningen i rad tror varannan småföretagare i landet på stigande försäljning.

– Att den positiva trenden håller i sig i många branscher betyder att fler småföretag kommer våga satsa långsiktigt. Då hela 99 procent av Sveriges företag är små och medelstora är det även ett tydligt tecken på ett positivt och stabilt ekonomiskt klimat i landet, säger Henrik Salwén, vd för Visma Advantage.

Vismas Affärsbarometer bygger på en enkät som besvarats av 1 038 små och medelstora svenska företag mellan den 10 och 20 november 2017. Enkäten skickades till 17 106 småföretagare över hela landet med en svarsfrekvens på 6,1 %. Undersökningen har genomförts sedan 2011.

Samma ämne:
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...