Skogsjätte ska hjälpa H&M och Ikea att skapa textilfiber av träd

Tillsammans med innovatören Lars Stigsson vill H&M och Ikea utveckla ett nytt hållbart textilfiber genom att använda förnybar skogsråvara. När nu Stora Enso ansluter sig till projektet kan det tas vidare in i nästa fas.
Text: Daniel Norman
Annons:

I partnerskapet Tree to textile arbetare Lars Stigsson, H&M-gruppen och Inter Ikea-gruppen sedan 2014 med att utveckla nya textilfiber på ett hållbart och kostnadseffektivt sätt genom att använda förnybar skogsråvara.

Nu ansluter sig Stora Enso till projektet.

– Med hjälp av vår nya partner kommer vi att gå in i en industrialiseringsfas. Den nya fibern som vi har utvecklat är både hållbar och produceras till en lägre kostnad, säger Annica Karlsson, styrelseordförande för Tree to textile.

Tekniken har redan testats i Sverige. Nu ska det skalas upp till en demoanläggning hos Stora Enso.

– Vi välkomnar Stora Enso som partner. För oss är Tree to textile en långsiktig investering som vi är övertygade kommer att bidra till bra, säger Erik Karlsson, investeringschef för hållbart mode inom H&M-gruppen.

Både H&M och Ikea planerar att använda den nya fibern i sina produkter men parterna vill också sprida kunskapen i branschen.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...