Shoppingturismen växer – mer än e-handeln: ”Betyder oerhört mycket”

Shoppingturismen växte mer än e-handeln förra året mätt i kronor. Turister spenderade 95 miljarder kronor i handeln. ”Det är viktigt att våra medlemmar inser vilka möjligheter som finns”, säger Mats Hedenström på Svensk Handel.
Text: Daniel Norman
Annons:

Besöksnäringen växer. Förra året omsatte den 317 miljarder kronor, en ökning med 7,4 procent.

– Jag gläds åt hela den svenska besöksnäringen. Det är kul att handelns andel ökar också, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef för Svensk Handel, till Market.

För detaljhandelns andel av kakan växte 2017 till 95 miljarder kronor visar Svensk Handels nya rapport, en tillväxt på tio miljarder kronor. Det ska jämföras med e-handeln som växte med nio miljarder kronor förra året.

– Det betyder oerhört mycket, säger Mats Hedenström som lyfter fram att det här är något som främst gynnar den fysiska handeln i tider där e-handel och digitalisering tar allt fokus.

– Det är viktigt att våra medlemmar inser vilka möjligheter som finns.

En del kommer givetvis från gränshandeln. Det handlar inte bara om en ström av kunder från Norge, en gynnsam valutakurs gör att många danska kunder söker sig över sundet.

– Även shoppingturismen i övrigt växer, konstaterar Mats Hedenström.

Sveriges popularitet som turistland har ökat. Det gynnar hela landet. När de kommer hit vill de inte bara besöka storstäderna, många vill den svenska landsbygden och komma närmare naturen.

63 miljarder av intäkterna från besöksnäringen kommer från utländska besökare, resten från svenskar på resa i vårt avlånga land.

Här ser Svensk Handel en effekt för e-handeln genom att konsumenterna fortsätter att köpa sådant som de fattat tycke för via nätet när de kommer hem.

Det är framför allt sällanköpshandeln som gynnas, även om dagligvaruhandeln får sin del av kakan också.

– Det är framför allt när det gäller gränshandeln där dagligvaruhandeln i många fall är större, säger Mats Hedenström.

Shoppingturismen står för tolv procent av all handel. Svensk Handel tror på fortsatt tillväxt.

– Ja, vi tror att den kommer att fortsätta utvecklas positivt. Även kronkursen kommer att fortsätta att förändras, säger Mats Hedenström.

Som sagt var, där ser han det som viktigt att handeln tar vara på möjligheterna. Det kan till exempel handla om att gå samman och marknadsföra sig för att locka turisterna till sig.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...