Foto: Shutterstock

Sen Black Friday gynnar decemberhandeln – nu spår HUI nytt julrekord

HUI Research tror på nytt rekord för julhandeln i år. ”Det finns goda förutsättningar för en god försäljningstillväxt”, säger vd Jonas Arnberg.
Annons:
Text: Daniel Norman
Annons:

HUI:s prognos för julhandel

Dagligvaruhandeln: 3,5%
Sällanköpshandeln: 2,5%
- Klädhandeln: 1%
- Möbelhandeln: 3%
- Elektronikhandlen: 4%
- Järn- och bygghandel: 2,5%
- Sport- och fritidshandeln: 2%
Totalt: 3%

Källa: HUI Research

Trots rapporter om konjunkturavmattning har handeln utvecklats stabilt under 2019. Och HUI Reserach tror att den trenden kommer att hålla i sig året ut.

– Handelns försäljning utvecklas stabilt tack vare minusränta, befolkningsökning och en konjunktur som ännu inte svalnat helt. Det ger goda förutsättningar för en god försäljningstillväxt i julhandeln, säger Jonas Arnberg.

Dessutom infaller Black Friday sent i år, 29 november, vilket gör att en del av den försäljningen tros spilla över på december.

HUI Research tror att den totala försäljningen i detaljhandeln kommer att landa på 79,8 miljarder kronor i december, vilket skulle innebära en tillväxt på tre procent.

Dagligvaruhandeln spås växa med 3,5 procent i december medan sällanköpshandeln spås få en tillväxt på 2,5 procent.

Förra året underpresterade sällanköpshandeln på grund av oron kring bostadsmarknaden och en rekordstor Black Friday-försäljning.

Men i år tror HUI Research att förutsättningarna är bättre.

– Handelns tillväxt sker i dag främst på nätet. Även försäljningstillväxten under julhandeln beräknas framför allt tillfalla e-handelsaktörerna, säger Jonas Arnberg.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...