Foto: Beter Bed

Sängjätten bantar butiksnätet – här stänger kedjan olönsamma enheter

Sängjätten stänger åtta butiker. ”Vi har sett över vår organisation och lönsamhet, och verksamhet som helhet och fattat ett strategiskt beslut om denna förändring”, säger Catrin Kullman, marknadschef på Sängjätten.
Annons:
Text: Marie Hillblom
Annons:

Beskedet om att Sängjätten ska stänga åtta av sina 27 butiker kommunicerades i de berörda butikerna under måndagen och tisdagen.

De berörda butikerna ligger i Stora Bernstorp och Svågertorp i Malmö, i Borås, i Kungsbacka, i Kållered i Göteborg, i Östersund, i Sundsvall och i Helsingborg och har valts ut på grund av bristande lönsamhet, enligt Sängjätten.

– Det är alltid en chock att få ett sådant besked, även om man kanske haft en tanke eller en aning. Man hoppas alltid att det ska gå bra, säger Catrin Kullman och berättar att företagets HR-chef skötte informationen i butikerna.

Totalt berörs 28 personer av nedläggningarna.

Utförsäljning i de åtta butikerna inleds omgående. När de kommer att stängas finns inget besked om ännu.

Övriga butiker i kedjan har också fått beskedet om förändringen per mejl.

– Det har varit många turer som spelar in i det här strategiska beslutet, säger Catrin Kullman.

I mejl till personalen, som Market tagit del av, pekar företaget på att butiksstängningarna är ett led i företagets arbete med att optimera affären och vända bolaget till en lönsam affär.

Kvarvarande butiker uppmanas hålla fokus på försäljningen varje dag för att få resultatet att lyfta.

I november 2018 rapporterade Market om att Sängjättens ägare, holländska Beter Bed, beslutat sig för att pausa expansionen i Sverige.

Då valde också vd Jasper Sundh att kliva av och holländaren Pieter-Bas Stehmann tog över. Hans uppdrag har varit att under 2019 trimma in den nya logistikmodell som kedjan implementerade 2018. Det här angavs också som orsak till den pausade expansionen.
 
– Det finns många orsaker till den pausade expansionen. Vi vill ha en fungerande organisation för allt. Vi vill säkerställa att den expansion som gjorts och den organisation som finns fungerar optimalt. Det har lett till beslutet att stänga åtta butiker, för att säkerställa välmåendet, säger Catrin Kullman.
 
Enligt Catrin Kullman ser Sängjätten positivt på framtiden, trots butiksstängningar.

– Tanken med agerandet är att se ljust på framtiden och vi gör det här för att det ska bli bra. Sängjätten vill vara en ledande sängspecialist. Det är målet sedan länge och är inget som är förändrat, säger hon.

Beter Bed tog över ägandet av Sängjätten 2016. Vd Jasper Sundh fick då i uppdrag att vända bolagets negativa trend.

Bolaget redovisade en ökad omsättning i sitt bokslut för 2018. Men åtgärderna har kostat i form av en rörelseförlust på 46 miljoner kronor.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...