Samlad attack mot bluffakturor

Vägra betala. Så lyder den uppmaning som näringsminister Mikael Damberg, branschorganisationen Företagarna och Polisen nu riktar till Sveriges alla företagare. ”Handlare som grupp är tuffa och svåra att lura”, säger Per Geijer, säkerhetschef för Svensk Handel.
Annons:
Text: Agneta Renmark
Annons:

Bluffakturor är ett stort och växande problem för alla företag och inom alla branscher. Varje dag kommer 100 nya anmälningar om fakturabedrägerier in till polisens utredare i Stockholm, enligt en artikel i dagens Svenska Dagbladet.

Eftersom få företagare vill riskera att hamna hos inkassoföretag eller Kronofogden kan det kännas enklare att betala – samtidigt som pengarna göder den organiserade brottsligheten.

– Min bedömning är att handeln rent generellt är bättre på att hantera det här problemet än andra branscher. Handlare är helt enkelt svårare att lura eftersom man jobbar med avtal och avtalsrätt varje dag och hela tiden, säger Per Geijer.

På Svensk Handel har man jobbat med rådgivning kring hantering av bluffakturor i många år, både för medlemsföretagen och andra företag inom handeln:

– Vi har präntat in i medvetandet att man inte ska vara rädd för vare sig kronofogde eller tingsrätt när man vet att man har rätten på sin sida. Problemet är snarast att allt sådant här tar mycket tid och det är det vi behöver få hjälp med, säger Per Geijer.

Vad han syftar på är en ny lag, ”grovt fodringsbedrägeri”, vilken förbereddes av den förra regeringen och som Svensk Handel i likhet med Företagarna och Polisen nu vill få näringsminister Mikael Damberg att införa.

– En sådan lag skulle vara ett bra verktyg för att polis och åklagare ska slippa förhöra varje enskild målsägande som fått en bluffaktura. Det kan handla om tusentals företagare och det säger sig själv att det knappt låter sig göras.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...