Säkerhetschefen: ”Intresset för tryggheten inom handeln har peakat inför valet”

Har frågorna om trygghet och säkerhet tappat i styrka inför det kommande riksdagsvalet? – Känslan är att det inte är lika hett längre, säger Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer, i en intervju med Market.
Text: Michael Sandsjö
Annons:

Med en månad kvar till riksdagsvalet ökar trycket på de politiska partierna.

Samtidigt kommer de sedvanliga opinionsundersökningarna om vilka områden väljarna tycker är viktigast.

När ansedda Novus intervjuade ett stort antal svenskar nyligen hamnade frågan om vård- och omsorg högst upp, följt av invandring- och flyktingpolitik.

Lag och ordning, något som har direkt bäring på den minst sagt utsatta handeln, är inte längre lika viktig enligt undersökningen.

– Det känns som att frågan har peakat. Det pratas inte lika mycket om det längre. Samtidigt tycker jag att vi har lyckats nå fram till politiken och vi ser att de flesta partierna är överens: I stort sett alla tycker att det krävs kraftiga åtgärder för att komma till rätta med hoten och våldet inom handeln, säger Per Geijer.

Varför tror du att frågan har tappat i intresse?

– Vilka ämnen som är mest brännande brukar ju variera inför ett riksdagsval och kanske är det just det, att partierna är överens i ”våra” frågor, som gör att spänningen inte är lika stark längre. Starka motsättningar och direkt polemik brukar ju uppmärksammas mer.

När Markets systertidning Icanyheter träffade Ica Gruppens vd Per Strömberg under sommarens Almedalsvecka höll han fram just säkerhetsfrågan. Den är central för dagligvarujätten.

Även Per Geijer fanns på plats i Visby.

– Där var det ett annat tonläge, men det är det ju under de dagarna. En annan anledning till att det inte pratas lika mycket om säkerheten just nu är förstås sommarens jättevärme. Miljön har seglat upp som jätteviktig inför valet. Men, som sagt: Jag tycker att vi har fått politikernas uppmärksamhet när det gäller trygghet och säkerhet ute på handelns arbetsplatser. Nu får vi se om det blir verkstad av alla löften.

Vilka är, enligt dig, de viktigaste förändringarna som behöver ske?

– Tillträdesförbudet till butikerna, att slopa straffrabatten för återfallsförbrytare och att korta processtiderna för de som begår brott. I dag tar det alldeles för lång tid från att ett brott har begåtts till att ett straff kan verkställas. Sedan tycker jag att frågan om böter för de som inte kan betala måste undersökas ordentligt. Det är inte rimligt att de som inte har några pengar ska kunna bötfällas gång på gång.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...