Så vill Reinfeldt göra handeln säker igen: ”Måste ta tillbaka våra torg”

Bättre utformade platser och områdesansvariga som ska ta tillbaka tryggheten på gator och torg. Det är förre statsministern Fredrik Reinfeldts svar på den stigande vardagsbrottsligheten inom handeln.
Text: Michael Sandsjö
Annons:

Fredrik Reinfeldt var en av huvudtalarna på Svensk Handels stämma i Stockholm i veckan.

Som före detta ordförande i Trygghetskommissionen levererade han flera förslag på hur kampen mot den vardagsbrottslighet som slår hårt mot branschen bäst ska föras.

– Vi behöver ta tillbaka våra torg och våra platser. Det skulle kunna göras med hjälp av ett nytt slags ägandeskap. En förvaltartanke som handlar om att ge lämpliga person ett tydligt mandat för att utforma en plats så att den blir inkluderande och välkomnande, säger Fredrik Reinfeldt.

Modellen, AMP (affärs- och medborgarplats) har tidigare inte testats i Sverige.

– Fler poliser är inte hela lösningen för att få stopp på vardagsbrotten. Mycket handlar om en annan slags tillit som är mycket knuten till just vårt offentliga rum. För även om kommunerna tycker att de gör insatser är det väldigt vanligt att slå sig till ro och tro att det räcker. Men ett torg eller en annan del av en stad behöver hela tiden ses över. Och framför allt behöver vi kunna undersöka och mäta vem som utnyttjar platserna, säger Fredrik Reinfeldt.

Mycket av tryggheten, menade Reinfeldt, handlar om vilken verksamhet som är placerad i bottenplanen av byggnader. De ytorna behöver fastighetsägare och andra som nu påverkar en stadsbild, gemensamt fundera noggrant över.

Samma ämne:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...