Foto: Shutterstock

Så spårade Ica-handlaren stöldgodset – avslöjade omfattande stöldhärva

Ica-handlaren Mikael Ovrell har hittat ett nytt sätt att sätta dit godshäleri av organiserade stölder. Nyligen beslagtog Göteborgspolisen gods för åtta miljoner kronor. ”Ingen handlare i Sverige kan konkurrera med stöldgods”, säger han.
Text: Pontus Nyman
Annons:

Svensk Handel har länge påtalat det stora problemet med stöldräder och hyllrensningar, som står för majoriteten av stöldökningen i landets butiker. Särskilt en situation fick handlaren Mikael Ovrell på Ica Nära-butiken i Kortedala, Göteborg, att koka.

– Det var en tjuv som kom in i butiken och länsade kaffehyllan på omkring 100 paket kaffe. Eftersom det var en person som är känd för att bli aggressiv och farlig vågade butikschefen inte ingripa, berättar han.

Butikschefen skuggade i stället brottslingen som sågs lämna av kaffet hos en mindre seriös närbutik i området.

– Vi polisanmälde naturligtvis brottet och polisen gjorde ett besök i närbutiken – där samma paket kaffe som stulits av oss låg ute till försäljning billigare än inköpspriset hos någon handlare i Sverige.

Men polisen kunde varken sätta dit hälaren eller tjuven. Trots att Mikael Ovrell kunde visa att varukoderna stämde överens med varorna i hans lager.  

– Polisen är väldigt duktiga men många saknar kunskap när det kommer till bokföring, vilket innebär att vi behöver ta hjälp för att gå igenom den. Ibland är det tyvärr svårt att motivera alla resurser som krävs, säger lokalpolisen Christian Nylén.

Men Ica-handlaren Mikael Ovrell vägrade ge sig.

– Någon måste göra något. Jag gillar konkurrens men ingen handlare i Sverige kan konkurrera med stöldgods och om brotten tillåts fortsätta att frodas finns risken att ärliga butiker helt slås ut, säger han.

Han gick hem  för att fundera ut en lösning. Valet föll på den syntetiska DNA-spray som butiken använt som försvarsmekanism mot rån. Sprayen kan läsas med polisens lysutrustning och kan knytas till Mikael Ovrells, eller någon annans, specifika butik.

– Med hjälp av säkerhetsleverantören och specialtillverkade munstycken kunde vi anpassa DNA-sprayen så att den även kunde användas till att märka upp varor.

Polisen medverkade gärna i projektet och sedan den 11 januari har varor märks upp hos Mikael Ovrell och i två andra butiker i Göteborg. Nyligen gjorde Göteborgspolisen ett stort beslag.

– Det var faktiskt lite av en slump, vi var ute och lyste efter DNA-märkta varor och trodde att vi fick kontakt, säger Christian Nylén.

Larmet visade sig vara falskt men polisen reagerade på att varorna såldes onormalt billigt. Det visade sig också att personen i fråga hyrde en lagerlokal. I den fann polisen främst tandborstar, tandkräm, smink och schampo till ett sammanlagt värde av åtta miljoner kronor.

– Det tog sex heltidstjänster tre veckor att räkna igenom alla varor – och då är detta bara en spelare i branschen. Det finns säkerligen många fler.

Beslaget har, enligt Christian Nylén, lett till en stor kartläggning av nätverk som kopplas hela vägen upp till organiserad brottslighet i Georgien.

– Varorna i det här beslaget kommer hela vägen från Nordnorrland till Sydsverige. Jag tror att det här kommer att fungera som en ögonöppnare på många håll. Jag blev väldigt förvånad själv när det gick upp för mig hur omfattade den här brottsligheten är, berättar Christian Nylén.

Mikael Ovrell driver Ica Nära i Kortedala i Göteborg.

Och ingenting hade varit möjligt utan Mikael Ovrells intiativ till DNA-märkning.

– Nu blev det slumpmässigt något annat som föll ner när vi skakade i trädet, men projektet är ännu i sin linda, jag är övertygad om att vi kommer att göra flera nya beslag framöver.

Mikael Ovrell är väldigt nöjd över samarbetet med polisen, och tycker att fördelarna med det nya arbetssättet är många. Straffrabatter för återfallsbrottslingar gör att möjligheten att sätta dit snattarna är begränsade. Dessutom är de ofta insyltade i narkotikamissbruk och orädda för böter.

– Genom att ge oss på säljarna växer straffskalan och rädslan för att åka dit, säger han.

Straffskalan för häleri är max två år och polisen kommer att jobba hårt för att fastighetsägaren ska kräva vräkning i fall där en butik avslöjas med att sälja stöldgods.

– Jag kommer då absolut att ringa dem och föreslå det. Den här typen av verksamhet är enormt skadlig för all ärlig handel i området, säger Christian Nylén.

Han ser också avskräckande fördelar med den nya tekniken.

– Dels sätter butikerna upp klisterlappar om att de DNA-märker varor, som får avskräckande effekter i sig. 

Därefter fortsätter skräcken när hälarna inser att varorna de köper potentiellt kan vara ”heta” och innebära höga rättsliga påföljer.

– När de dessutom inser att vi i omfattande utsträckning är ute och lyser varor efter stora stölder så kan den här typen av handel förhoppningsvis minskas i stor utsträckning, säger han.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...