Så köper branschfolket julklappar: ”Det är rätt mysigt att strosa runt lite”

Blir det mest inköp på nätet eller sker paketjakten i julkommersen på stan? Vi frågade ett gäng chefer hur det går med klappköpen.
Text: Mikael Sydner
Annons:

1. Hur handlar du dina julklappar i år – på nätet eller i butik?
2. Tänker du annorlunda på något sätt när du handlar julklappar nu jämfört med för några år sedan?

Marcus Uggla, vd, Man of a kind:

 1. ”Efter snart tio år i e-handelsvärlden så handlar jag de flesta klappar på nätet i lugn och ro hemma i soffan. Jag går dock gärna ner på stan på helgen för att insupa den härliga julstämningen och då på platser som erbjuder mer av en upplevelse som Skansen eller NK. Då kan det hända att det blir något spontant julklappsinköp också om fin inslagning erbjuds.”
 2. ”Det har blivit allt viktigare för mig som julklappskund att e-handlaren erbjuder hemleverans med fri frakt och fria returer. Om jag ska handla i butik så har ett fint inslaget paket ett måste.”

Johan Kleberg, vd, Adlibris:

 1. ”Hittills bara på nätet. Har tre barn i åldern 1-7 år och att slippa gå till en leksaksaffär gör att hela julstressen blivit hanterbar. Men har några kvar att köpa så jag tror det blir en kombination av nätet och butik nästa vecka! Basvarorna till julbordet har vi köpt online men delikatesserna blir i butik.”
 2. ”Absolut. När så mycket av ångesten är borta tack vare e-handlandet så ska det bli rätt skoj att se om jag kan hitta några i butik också.”

Stefan Palm, vd, Lager 157:

 1. ”Jag handlar 50/50 nätet och fysiskt.”
 2. ”Jag är ute lite tidigare. Vet inte om det beror på att jag har blivit äldre eller om det är en ’rädd för sena leveranser’-effekt.”

Marcus Tagesson, vd, Babyshop:

 1. ”Jag handlar mest på nätet generellt sätt men kommer säkert komplettera med något i butik på julafton eller dagen innan, det tenderar att bli så varje år.”
 2. ”Jag handlar mina julklappar främst från lekmer.se och babyshop.se av naturliga skäl. Det är viktigt att handla från butiker som har sin logistik under kontroll och då speciellt nu i jultider. Det är inget roligt att behöva vänta i flera veckor.”

Anna Karin Holck, customer experience-direktör, Kappahl:

 1. ”Jag handlar definitivt i båda kanalerna. De klappar som jag känner till sedan tidigare handlar jag via nätet. När jag vill bli lite inspirerad och dessutom känna och klämma lite tar jag mig till fysisk butik. Där kan jag direkt även jämföra mellan olika alternativ. Så är det ju rätt mysigt att strosa runt lite i julhandeln också.”
 2. ”Ja, det tror jag att jag gör. Tiden är en viktig faktor och jag försöker verkligen vårda den väl så jag få ut så mycket som möjligt. Därför är nätet viktigare för mig än tidigare. Jag sparar massa tid på de klappar jag redan vet att jag ska köpa. När jag sedan åker i väg för att handla klappar kan jag ta det lite lugnare och njuta lite extra i stället för att stressa runt. Det blir också lite färre julklappar än tidigare. Kanske är de lite mer genomtänkta och med kvalitet i stället för många klappar för klapparnas skull.”

Magnus Johansson, vd, Coop Sverige:

 1. ”I princip bara på nätet, försökte också köpa den sista julklappen på nätet men blev hänvisad till butik.”
 2. ”Mina barns önskelistor har med en ökad ålder blivit kortare. Det innebär nödvändigtvis inte att de blivit billigare dock.”

Stina Qubti, vd, Busfrö:

 1. ”Jag köper mest i butik men en del inhandlas på nätet. Har köpt kläder och leksaker i butik, men de lite mer ”personliga/custom” sakerna på nätet (typ graverade ölglas).”
 2. ”Ja, det gör jag. Jag brinner ju för återbruk och sunt tänkande så jag har köpt det allra mesta begagnat. Sen köper jag inte lika mycket prylar nu som tidigare. Jag ger gärna bort upplevelser istället. De prylar jag köper ska vara sånt man ändå behöver eller sånt mottagaren verkligen vill ha.”
Samma ämne:
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...