Så bromsar en växande e-handel Systembolagets framfart: ”Påverkar ytor”

Fram till 2021 planerar Systembolaget att öppna tre enheter per år. Därefter kan en växande e-handel bromsa tillväxten av nya butiker.
Annons:
Text: Pontus Edman, Daniel Norman
Annons:

I dag har Systembolaget 441 butiker. 

– Prognosen är att etablera tre till fyra butiker per år fram till 2021, säger Elina Yli-Torvi, pressansvarig, till Market. 

Under hösten öppnar tre nya enheter. Butiksnätet förändras också på andra sätt. 

– 2018 bygger vi om cirka 20 stycken butiker, varav sju flyttar till nya lägen i samband med det, säger Elina Yli-Torvi. 

Precis som för övrig handel ser Systembolaget en växande försäljning på nätet. 

– Än så länge sker inköpen övervägande i butik, men e-handeln ökar. Vi har under en längre tid arbetat med att utveckla och nyanserar vårt online-erbjudande. 

Elina Yli-Torvi poängterar att Systembolaget till skillnad från andra aktörer inte är ute efter att maximera försäljningen online. 

– När kunden väl har bestämt sig för att beställa en produkt vill vi däremot bidra med god service. 

I dag till exempel erbjuds hemkörning på tio orter, något som regeringen vill se som en del av Systembolaget erbjudande i hela landet.

På sikt är det faktiskt så att e-handeln kan påverka kedjans fysiska närvaro, säger Elina Ylvi-Torvi. 

– Vi har en långsiktig prognos för e-handeln som vi reviderar årligen. I vår prognos tror vi på en ökad e-handel som kommer att påverka ytorna och skapa ett något minskat behov av butiker från och med 2021. 

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...