Rustas citysuccé – stockholmarna omfamnade lågpriskedjan direkt

Stockholmarna tog emot Rusta med öppna armar när kedjan öppnade en butik granne med NK nu på morgonen. ”Det är kö runt hela kvarteret”, säger vd Göran Westerberg.
Annons:
Text: Daniel Norman
Annons:

Bisarrt! Det är det första ord som kommer ur Göran Westerbergs mun när Market når honom på telefon. Han är på plats vid butiken på Regeringsgatan i centrala Stockholm. Klockan är 10:15 och den har varit öppen i en kvart.

– Det är kö runt hela kvarteret. Den är minst 400 meter lång, säger han.

Rusta blev lite överrumplade över det stora intresset.

– Vi har fått ringa in mer personal från andra varuhus och fler väktare för att hantera situationen, säger Göran Westerberg.

Vad tror du att det stora intresset beror på?
– Jag tror inte att det handlar om något annat att vi har rätt produkter till ett pris som många är beredda att betala. Det är det retail handlar om, att pricka rätt. Det känns otroligt glädjande att vi kan ge fler tillgång till Rusta. Det bor många i Stockholm city och de kanske har svårt att ta sig till våra andra varuhus.

Trodde ni att intresset skulle vara så stort?
– Vi har inte vågat tro det. Stockholmarna är rätt kräsna, det är inte så stor grej att det öppnar en ny butik. Det här visar att Rusta har bortglömda kunder i Stockholms innerstad. Det bor en miljon människor här som inte kunnat handla hos oss tidigare.

Kön var över 400 meter lång när Rusta öppnade granne med NK i centrala Stockholm.

Lokalen är hälften så stor jämfört med vad kedjan normalt brukar ta i anspråk, 800 kvadratmeter säljyta.

– Vi har option på ytterligare 800 kvadratmeter som vi kan få utnyttja. Med det här intresset känns det sannolikt, säger Göran Westberg och skrattar.

Mindre säljyta gör att sortimentet har fått anpassats efter det.

– Vi har behållit sortimentsbredden men vi har inte lika stort djup inom varje kategori. Vi har det bästa av det mesta skulle man kunna säga.– Här visar vi för fastighetsägarna att vi är en bra hyresgäst. En långsiktig och stabil hyresgäst som driver trafik, säger Göran Westerberg.

Göran Westberg berättar att han själv haft en bild av att kunderna här mest skulle efterfråga förbrukningsvaror.

– Men när jag har gått runt och pratat med de som står i kön så har många efterfrågat större grejer som utemöbler. Det var vi inte beredda på.

Rustas vd Göran Westerberg var på plats vid öppningen av butiken.

Färdigställandet av varuhuset har gått snabbt.

– Vi fick frågan om vi var intresserade av lokalen i januari, skrev kontrakt i februari och fick nycklarna 3 mars. I dag öppnar vi.

Göran Westerberg berättar att personal från huvudkontoret och från 15 varuhus i Sverige och Finland varit involverade i processen.

Vad har ni fått för reaktioner sedan det blev klart att ni öppnar vägg i vägg med NK?
– Mest positivt. Många tycker att det är roligt och spännande att lyx och lågpris ligger vägg i vägg. Det är ytterligare ett bevis på att vi lever i symbios. Kunden gör rationella val i dag, en del produkter lägger de mer pengar på, andra mindre. Jag tror att vi kommer se kunder här med en påse från NK i ena handen och en från Rusta i andra.

Dagens öppningsyra ger mersmak. Som Market berättat tidigare satsar kedjan på fler innerstadsbutiker.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...