Riksbankens uppmaning till handeln: ”Sluta lämna tillbaka gamla mynt”

Sluta lämna tillbaka gamla mynt! Uppmaningen till handeln kommer från Riksbanken. Samtidigt vill den att bankerna tar sitt ansvar och ser till att deras kunder får nya mynt innan 1 juli.
Text: Daniel Norman

Nu återstår bara veckor innan de gamla mynten blir ogiltiga. 

Svensk Handel menar att handeln riskerar att stå utan nya mynt och att många butiker, som inte fått de nya, fortsätter att lämna ut gamla till kunderna. 

Nu går Riksbanken ut och uppmanar både banker och handelsföretag att ta ett större ansvar för myntbytet. 

Bankerna uppmanas beställa nya mynt till sina kontor för att säkerställa att deras kunder inom handeln får tillgång till dem. 

– Om inte bankerna hjälper sina små företagskunder riskerar många mindre butiker att ha brist på nya mynt inför avslutningen av myntbytet, säger vice riksbankschef Cecilia Skingsley. 

– Vi uppmanar samtidigt handelns branschorganisationer att rekommendera sina medlemmar att sluta lämna ut äldre mynt och beställa nya. Det är inte rimligt att kunderna i handeln får tillbaka mynt som blir ogiltiga om några veckor, fortsätter hon. 

Riksbanken konstaterar att tidsplanen för myntbytet fastställdes redan 2012 i samråd med bankerna, handeln och värdebolagen. 

– Det är bra att Riksbanken agerar. Vi stöttar helhjärtat uttalandet om att handelsföretagen behöver få hjälp från bankerna, att de ger den servicen till sina företagskunder, säger Bengt Nilervall, näringpolitisk expert med fokus på betalningsfrågor hos Svensk Handel, till Market. 

– Det är klart att vi uppmanar våra medlemmar att beställa nya mynt, fortsätter han.

Samtidigt konstaterar han att kapaciteten hos värdebolagen för att hinna leverera de nya mynten till butikerna kanske inte räcker till.

Riksbanken konstaterar i sitt uttalande att Handelsbanken, Nordea och Swedbank inte lämnar ut mynt till sina kunder utan hänvisar till värdebolagen. 

– Den 1 juli finns inte alternativet att lämna ut gamla mynt längre, då är de ogiltiga, säger Bengt Nilervall. 

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...