Rekordvärmens slag mot klädbutikerna: ”Tappad försäljning går inte att ta igen”

Sommarens ihållande högtryck har ställt till det rejält för landets klädbutiker. –Det som var tänkt att säljas i juni och juli gick redan i maj, vilket ledde till brist på varor. Och den tappade försäljningen är väldigt svår att ta igen, säger Mikael Sandström, ordförande för Svensk Handel Stil.
Text: Michael Sandsjö
Annons:

Vädrets nycker utmanar detaljhandeln. Det har om inte annat den här sommaren gett prov på.

Bland förlorarna: många klädbutiker, som lidit stora förluster på grund av högtrycket.

– Det som normalt skulle säljas i juni och juli behövde gå redan i maj. Det gör i sin tur att det inte finns några reavaror, när det väl är dags för det. Bruttovinsten har visserligen stigit, men för omsättningen är det katastrof, säger Mikael Sandström.

Även om Svensk Handels Stil ännu inte presenterat försäljningssiffrorna för i juli tror han på en sämre utveckling även där, jämfört med samma period förra året.

Och att ta igen den sviktaden försäljningen är inte det lättaste, menar Mikael Sandström.

– Nu väntar alla på att hösten ska komma, men det ser ju ut att dröja. Och även det får konsekvenser. Det betyder ju att augustiförsäljningen kommer igång först i slutet av månaden. Om värmen släpper lite, det vill säga.

Stilindex för juni visade att den totala försäljningen av kläder i fysiska butiker och på nätet, mätt i jämförbara enheter och i löpande priser, minskade med 5,2 procent i juni jämfört med samma månad förra året.

Även skoförsäljningen minskade under månaden och uppvisade en utveckling om -6,3 procent. Utfallet hittills i år landar på -2,0 procent för kläder och på -1,5 procent för skor.

Samma ämne:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...