Rekordböter för Dollarstore: ”Hela grejen är ju helt vansinnig”

Lågpriskedjan Dollarstore har dömts att betala 800.000 kronor i vite. Anledning: Undermålig dokumentation enligt EU:s timmerförordning. ”Vi har gjort det här by the book, överklagar till kammarrätten och ser fram emot den fortsatta prövningen”, säger Dollarstoregrundaren Peter Ahlberg till Market.
Text: Michael Sandsjö
Annons:

Det är brister i EU:s timmerförordning som gör att Dollarstore tvingas betala 800 000 kronor i vite.

Anna-Clara Sjölander, kontrollsamordnare på Skogsstyrelsen, menar att lågpriskedjan inte har brytt sig om att dokumentera varifrån det virke och de trävaror som kedjan använder sig av kommer.

– Vi gjorde ett besök hos Dollarstore och insåg att de inte hade koll på sina papper. De hade heller inte kunskap om timmerförordningen. Trots två förelägganden har de inte gjort något åt situationen. Det har hänt med flera andra företag, men det är första gången som det döms ut vite, säger Anna-Clara Sjöström, till Market.

Enligt Dollarstoregrundaren Peter Ahlberg stämmer inte uppgifterna som Skogsstyrelsen presenterar. Nu väntar en överklagan till kammarrätten.

– Hela grejen är ju helt vansinnig. Skogsstyrelsen vill att vi ska ha en fin pärm med "processer" där det framgår att vi inte jobbar med leverantörer som inte kan redovisa vart trädet är avverkat. Kan inte leverantören garantera trädets ursprung, då avstår vi från att köpa, säger Peter Ahlberg, till Market.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...