Regeringens besked: Vi är beredda att genomföra ett tillträdesförbud

Justitieminister Morgan Johansson och Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé är eniga och säger ja till ett tillträdesförbud för återfallsförbrytare. ”Jag förväntar mig att ett tillträdesförbud träder i kraft i juli 2019”, säger Ica-handlaren Mikael Ovrell, som själv varit hårt drabbad.
Text: Mikael Sydner
Annons:

Frågorna om den ökande brottsligheten i handeln diskuterades under Svensk Handels och Handelsanställdas Förbund seminarium ”Hur skyddar vi svenska butiker från återfallsförbrytare och internationella stöldligor?”.

– Vi måste skärpa straffen när det gäller upprepade systematiska stölder och se till att de kommer högre upp i straffskolan. Vi är beredda att genomföra ett tillträdesförbud, säger Morgan Johansson.

Frågan utreds nu och ett betänkande väntas i januari.

En som välkomnar beskedet är Mikael Ovrell som har en Ica Nära i Kortedala strax utanför Göteborg. Han själv, hans familj och personalen har de senaste två åren utsatts för allt från stölder och rån till hot och våld.

Han drog skrämmande exempel på vad de har gått igenom:

– En kassörska som 21 år gammal. Tre män kommer in och håller fast henne och säger ”en dag ska vi våldta dig”, fyllde varukorgar helt öppet o bar ut varorna. ”Vi ses.”

De poliser han möter i arbetet tycker han gör ett bra jobb. Problemet sitter längre upp i rättssystemet.

– Det tar stopp hos förundersökningsledare och åklagare. Jag har haft en tro på rättssamhället, men det bröts när jag mötte en åklagare som sa ”vi kommer aldrig att kunna hjälpa dig med detta”. Rättsväsendet måste ta den här typ av brott på större allvar.

Även Tomas Tobé välkomnar regeringens besked om tillträdesförbud.

– Vi har en samsyn i frågan och ska se till att den blir verklighet. Men det är trist att regeringen dröjt ända till nu.

Förutom tillträdesförbud är Morgan Johansson och Tomas Tobé eniga kring följande frågor: Beivrande av småstölder, kortade processtider för enklare brott, avvecklande av straffrabatter, fler synliga poliser, se till att det blir lättare att lämna en kriminell karriär och att påföljderna blir mer anpassade efter person.

Mikael Ovrell ser en utmaning i hur ett tillträdesförbud ska efterlevas.

– Här får man ta hjälp av teknik. Ansiktsigenkänning kan vara ett sätt, något man redan jobbar med i Storbritannien, säger han.

Ge upp? Nej, det finns inte.

– Om vi fick arbeta med det vi ska göra, driva butik och möta kunder, då skulle tillväxten öka vilket i sin tur kan innebära att arbetslösheten minskar. Och då ökar tryggheten.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...