Foto: Foto: Michael Sandsjö

Professorn om hotet mot kontanterna: Döda swish och stoppa rut och rot

Kontanterna är på väg bort inom handeln, men under en paneldebatt i Almedalen kom förslag på moteld: döda swish. – Det behövs konkreta åtgärder om man vill stoppa utvecklingen, säger Jonas Hedman, professor på Handelshögskolan i Köpenhamn.
Text: Michael Sandsjö

Handeln kommer att bli den sista instansen att lämna kontanterna, men så länge efterfrågan finns från konsumenterna kommer branschen att väga beslutet på guldvåg.

Det menade Bengt Nilervall, näringspolitisk expert på svensk Handel, under seminariet ”den kontantfria handeln – framtidsutopi eller verklighet redan 2025”, i Almedalen under tisdagseftermiddagen.

I en verklighet där betalkort och andra betallösningar vinner mark behöver frågan ställas: behöver vi verkligen kontanterna?

Jonas Hedman, professor på Handelshögskolan i Köpenhamn, var en av de inbjudna paneldeltagarna.

– Redan om tre år, 2020, tror jag att kontanterna är överflödiga. Om utvecklingen fortsätter som nu, det vill säga. Vill vi inte att det ska bli så behövs drastiska åtgärder, säger Jonas Hedman.

– Döda swish, rut och rot och se till att kollektivtrafiken tar emot sedlar och mynt i högre utsträckning. Först då kan vi få cirkulation på kontanterna. 

Aktuella siffror i kontexten kontanter: I dag utgör sedlar och mynt ungefär 15 procent av betalningarna. 2010 var siffran 40 procent.

Samma ämne:
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...