Foto: Pontus Edman

Prisade Ica-handlaren Jonas Berg om integration: Det är bara att göra

Integrationsfrågan – hur kan människor med en ickesvensk bakgrund ta sig in på arbetsmarknaden – är central för Ica. – Vi måste börja ”bara göra”. Vi har inte råd att förlora de många människor som kommit till Sverige, säger Jonas Berg, handlare på Ica Maxi i Södertälje, under en paneldebatt på onsdagseftermiddagen.
Text: Michael Sandsjö

Icanyheter och Market har tidigare uppmärksammat Jonas Berg, handlare på Ica Maxi i Södertälje och hans engagemang i integrationsfrågor.

När Ica bjöd in till seminariet ”Integration -  med bättre eftersmak” var han något av en självklar gäst. Inledde gjorde dock Fredrik Hägglund, vd för Ica-handlarnas Förbund.

– Handlarna har en lång tradition av att utgöra navet på deras respektive marknad. Många är eldsjälar som verkligen gör skillnad. Inte minst i integrationsfrågor, säger Fredrik Hägglund.

Ica Supermarket-handlaren i Trosa, Jennie Stener, arrangerar tillsammans med kommunen matlagningsdagar för nysvenskar.

Andemeningen under hela debatten var dock att det går att göra mer och att debatten om hur fler människor ska kunna komma ut i arbete behöver vara mer lösningsorienterad. Jonas Berg pratade om att ”bara göra”.

– Det handlar inte om välgörenhet, utan att ge människor samma möjligheter som vi andra. När du får ett arbete får du en helt annan självkänsla. Tyvärr skäms jag för Sverige när det gäller hur vi ser på de många människor som kommer hit, säger Jonas Berg och fortsätter:

– Jag driver butiken för kundernas skull. I mitt fall, i Södertälje, har jag 35 personer som kan arabiska. Det är ju till en oerhörd hjälp för alla de människor som ännu bara kan det språket. Svenska? Nej, det är inte superviktigt, även om det förstås behövs en viss nivå av det vi brukar kalla för ”butikssvenska”.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...