Foto: Gustaf Olsson

Postnords vapen mot Kina-paketen – en superscanner i mångmiljonklassen

Market kan i dag avslöja Postnords nya vapen mot paketanstormningen från Kina: En superscanner i mångmiljonklassen. ”Det är en världsunik lösning som kommer att förändra allt”, säger Thomas Backteman, kommunikationsdirektör på Postnord.
Text: Michael Sandsjö
Annons:

Kina-avgifterna

  • Sedan den 1 mars måste de som har köpt varor på kinesiska e-handelsajter och från andra länder utanför EU betala moms och hanteringsavgift.
  • Postnord tar ut en avgift på 75 kronor för alla försändelser med ett värde under 1 500 kronor

Postnords kamp mot de så kallade Kina-paketen fortsätter.

Sedan momsavgiften på 75 kronor per paket infördes den 1 mars i år har högarna på det temporära ”Kinalagret” i Örebro växt sig större och större.

I dag väntar över en halv miljon paket på att skickas tillbaka till ursprungsländerna. Merparten av de varor som beställarna inte vill hämta ut ska skeppas tillbaka med båt.

Postnord har nio veckor på sig att returnera varorna – ett arbete som kräver stora resurser och innebär en tung manuell hantering för medarbetarna.

Nu kan dock Market avslöja Postnords nya storsatsning för att göra jobbet effektivare: En teknikinvestering i mångmiljonklassen.

– Det handlar om en ny superscanner där maskininlärning gör att systemet blir smartare och smartare med tiden. Det är en världsunik lösning som kommer att avlasta våra medarbetare väldigt mycket, säger Thomas Backteman.

Den nya scannern kommer med stor sannolikhet placeras i Stockholm och vara på plats någon gång innan jul.

– Med teknikens hjälp kommer vi att kunna få fram mycket mer information, vilket gör att våra medarbetare inte behöver jobba lika mycket med varje paket eller brev, säger Thomas Backteman.

Det andra spåret Postnord jobbat hårt med är att få e-handlare att ta ut moms från kunderna direkt vid ett köp.

Diskussioner har förts med flera stora e-handelsplattformar och Thomas Backteman är positiv.

– Vi är hoppfulla. Det skulle förstås förenkla väldigt mycket, säger Thomas Backteman.

Trots de stora volymerna har andelen paket från Kina till Sverige minskat.

Från de inledande 160 000 per dygn var siffran nere på 17 000 paket förra veckan.

– Det är för tidigt att säga om nedgången är permanent, men det är ingen tvekan om att inflödet gått ner ganska drastiskt, säger Thomas Backteman.

Samma ämne:
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...