Foto: Shutterstock

Polsk minister hotar med Ikea-bojkott – man fick sluta efter homofobiska uttalanden

En tidigare anställd hos Ikea i Polen säger sig ha blivit sparkad på grund av sin negativa inställning till hbtq-personer. Händelse upprör ända upp på ministernivå där man börjar prata om bojkott.
Annons:
Text: Daniel Norman
Annons:

En anställd hos Ikea i Polen ska ha publicerat homofobiska bibelcitat på möbeljättens intranät.

Detta efter att Ikea i maj bjöd in till ett evenemang för att stötta hbtq-rättigheter.

Mannen ska ha uppmanats att ta bort inläggen. När han vägrade fick han sparken, rapporterar SVT som hänvisar till Bloomberg.

– Jag blev skakad. Jag har anställts för att sälja möbler men jag är katolik och det här är inte mina värderingar, har mannen sagt till polsk media.

Polens Justitieminister Zbigniew Ziobro kallar händelsen ”helt skandalös” om den visar sig vara sann och har tillsatt en utredning.

Landets biträdande justitieminister Patyk Jaki har erbjudit mannen juridisk hjälp och uppmanar till bojkott av Ikea om det, enligt utredningen, skulle visa sig att kedjan diskriminerar katoliker.

Ikea i Polen bekräftar att mannen fått sluta i ett pressmeddelande och skriver de inte accepterar kränkande beteende i någon trosuppfattnings namn och att andra anställda ska ha blivit upprörda över inläggen.

”Vi skulle vidta liknande åtgärder i händelse av kränkning av någon annan grupp”, skriver de.

Ikea menar att det inte var åsikterna som var problemet utan sätt de uttrycktes på som var kränkande, skriver SVT.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...