Plantagens resultatras: ”Förbättringsarbetet tar längre tid”

I måndags fick vd:n sparken. I dag kommer bokslut från ägaren Ratos som visar på försäljningstapp för Plantagen under det fjärde kvartalet och en ökad förlust.
Text: Daniel Norman
Annons:

Plantagen, med 140 butiker i Norge, Sverige och Finland, omsatte 737 miljoner norska kronor under det fjärde kvartalet 2018. Det innebär en negativ försäljningsutveckling på två procent om man jämför med samma kvartal året innan.

Rörelseförlusten växte från 109 miljoner norska kronor under fjärde kvartalet 2017 till en förlust på 155 miljoner norska kronor 2018.

Ratos skriver i sitt bokslut att avslut av olönsamma samarbetsavtal liksom försäljningstappet ligger bakom den ökade förlusten.

Plantagen redovisar ett negativt kassaflöde på 7 miljoner kronor för kvartalet, vilket härrör till en negativ kalendereffekt i samband med årsskiftet.

Sett till helåret omsatte Plantagen 3,9 miljarder norska kronor, vilket ändå är en förbättring från 2018 års 3,8 miljarder.

Rörelseresultatet mer än halverades, från 213 till 72 miljoner norska kronor.

Bolaget redovisar även ett negativt kassaflöde på 71 miljoner norska kronor.

– Efter kvartalets slut genomfördes ett sedan tidigare planerat kapitaltillskott i Plantagen om 200 miljoner norska kronor för att möjliggöra en lägre belåningsgrad, säger Ratos vd Jonas Wikström i en kommentar.

Ratos har också skrivit ned Plantagens koncernmässiga värde med 600 miljoner svenska kronor.

Jonas Wikström betonar att ägaren fortfarande tror på kedjan och på att den kommer att bli lönsam.

– De pågående förbättringsåtgärderna kommer dock att ta längre tid att genomföra innan de får full effekt jämfört med våra tidigare bedömningar, säger han.

I måndags meddelade Plantagens att vd Daniel Juhlin få gå med omedelbar verkan.

– Vi behöver en vd som kan arbeta med basic retail och skapa goda kundupplevelser, sa styrelseordförande Hilde Britt Mellbye till Market då.

Fotnot: En norsk krona är värd 1,12 svenska kronor.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...