Picards nya butikskoncept ska tina upp relationen med de svenska kunderna

Picard har haft svårt att övertyga de svenska kunderna. Nu ska ett nytt butikskoncept lyfta kedjan. ”Vi har skapat ett varmare uttryck som passar bättre på den skandinaviska marknaden”, säger Knut Faremo, ägare till Picard i Sverige.
Text: Andreas Dyrberg Skog
Annons:

Terese Johansson, butikschef, Picard Fridhemsplan, Stockholm.

Knut Faremo ägde tidigare bara en fjärdedel av Picards svenska verksamhet, men i augusti förra året köpte han ut Picard International och kontrollerar nu hela verksamheten.

När alla beslut inte måste gå via Paris har kedjan fått större handlingsutrymme – och nu börjar det synas i butik.

En förändring är det nya butikskoncept som införts i Picards butik vid Fridhemsplan i Stockholm. Ombyggnaden blev klar i fredags, den 15 februari, och resultatet blev så lyckat att kedjan redan beslutat att införa det i fler butiker.

– Butiksmiljön är mycket varmare och trevligare, säger butikschefen Terese Johansson.

FÖRE. Kala väggar i kalla färger.
EFTER. Inspirationsbilder dominerar väggytorna i den ombyggda butiken.
FÖRE. Frysdiskar utan dekor.
EFTER. Frysdiskar och dörrar i butiken har klätts med trämönstrad dekorfilm.

Picard har med relativt små förändringar gett butiken ett helt nytt uttryck. Alla kylar och dörrar har fått ny dekor och väggarna har klätts med inspirationsbilder. De digitala skyltarna har uppdaterats och nya digitala skyltar har satts upp mot gatan. Skyltfönsterdekoren som tidigare gick högt upp på fönstren har tagits bort för att öka insyn och ljusinsläpp.

– Nu är det tydligare att det är en mataffär, säger Terese Johansson.

Har ni även förändrat kunderbjudandet?

– Vi tittar på möjligheten att ta in fler lokala varor i sortimentet. Hittills har vi lagt till löjrom.

Picard har i dag nio butiker i Stockholm, Göteborg och Uppsala. Två har lagts ner sedan räkenskapsåret 2017/18 avslutades i september, i Solna och Åkersberga. Kedjan hade varslat om en tredje nedläggning, men det är inte aktuellt i dagsläget, enligt Knut Faremo.

– Nej, nu letar vi nya lägen i Stockholm, där butikerna går mycket bra. Vår strategi just nu är att fokusera på butiker i Stockholm och nå övriga landet som leverantör till Ica.

Inga nyetableringar är klara i Sverige – men däremot i Norge.

– Vi öppnar preliminärt den 15 juni. Vi börjar med en butik i Oslo för att testa marknaden. Sverige är fortfarande vår primära marknad, säger Knut Faremo.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...