Foto: Foto: Shutterstock

Parterna överens om etableringsjobb i handeln: ”Integrationen behöver öka”

Svensk Handel och Handels har kommit överens om att införa etableringsjobb inom handeln. Nyanlända och andra som står långt från arbetsmarknaden ska få chansen.
Text: Daniel Norman
Annons:

– Handeln är en stor arbetsgivare som kan bidra till att personer som står långt ifrån arbetsmarknaden får ett arbete. Integrationen på arbetsmarknaden behöver öka och överenskommelsen ger företagen i handeln mer rimliga förutsättningar att anställa dessa grupper, säger Svensk Handels förhandlingschef Tomas Undin i en kommentar. 

Det handlar om visstidsanställningar på under två år, anställningen ska sedan kunna bli fast hos arbetsgivaren.

Kollektivavtalet gäller de berörda på alla punkter förutom lönen, där betalar arbetsgivaren 8 000 kronor per månad. Resten är tanken att staten ska stå för via ett etableringsbidrag. Målet är att lönen samt etableringsbidraget tillsammans ska motsvara kollektivavtalets nivå för lägsta lön. 

– En viktig utgångspunkt har varit att undvika onödiga regelkrångel och skapa en modell som är enkel och förutsägbar för företagen att tillämpa, säger Tomas Undin. 

Det som återstår är diskussioner med regeringen om förändringar i regelverket vilka behövs för att etableringsjobben i handeln ska kunna bli verklighet. 

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...